Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιεί ο Γ. Πεταλωτής

«Βρίσκομαι εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με τους συνεργάτες μου για να αποτίσουμε έναν φόρο τιμής στο πνεύμα του ελληνισμού της ορθοδοξίας, ένα πνεύμα το οποίο μας κρατάει όλους δυνατούς, ένα πνεύμα το οποίο κρατάει τον ελληνισμό ζωντανό εδώ και πάρα πολλούς αιώνες», είπε ο Έλληνας υπουργός και τόνισε ότι «εμείς σαν Ελλάδα είμαστε και θα είμαστε πάντα στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον υποδέχθηκε ως παλιό γνώριμο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται ο κ. Πεταλωτής την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας. Αυτή τη φορά μας ήρθε με την καινούρια δύσκολη ιδιότητά του στην οποία όμως ανταποκρίνεται άριστα», είπε ο Πατριάρχης και ευχαρίστησε τον κ. Πεταλωτή και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση για το ενδιαφέρον τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και «για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της εκκλησίας και της μειονότητας».

Ο κ. Πεταλωτής που παρακολούθησε εκδηλώσεις που οργανώθηκαν στο Ζωγράφειο Λύκειο και συναυλία στην Μεγάλη του Γένους Σχολή. Ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε και την έκθεση του Κώστα Τσόκλη που οργανώνεται στις αίθουσες του Σισμανογλείου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου, στα πλαίσιο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2010 .

«Δεν είναι μόνο θέμα ιστορίας είναι θέμα και επιβίωσης σύγχρονου ελληνικού πνεύματος και όχι μόνον αυτών των οποίων μένουνε και καταφέρνουν και μένουν εδώ και χρόνια στην Κωνσταντινούπολη» είπε ο κ. Πεταλωτής μιλώντας για τα αισθήματα και τις σκέψεις που προκαλούνται από την επίσκεψή του.

Ο κ. Πεταλωτής είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με Τούρκους που μαθαίνουν ελληνικά, στα μαθήματα που έχει οργανώσει το Γενικό Προξενείο.

«Είναι εξαιρετικό και είναι μάθημα για όλους μας και νομίζω ότι και με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα αλλά και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό το οποίο είναι δύσκολο αλλά και ελκυστικό και στο οποίο έχουμε μεγάλη ευθύνη όλοι μας. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε καλύτερα», είπε.

Ο κ. Πεταλωτής παρακολούθησε την λειτουργία στο Φανάρι και είχε μετά συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Έχουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι ο φάρος του ελληνισμού αλλά και του Οικουμενικού πνεύματος», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δώρισε στον υπουργό ένα αντίγραφο του μεταλλίου του Αμερικανικού κογκρέσου, με το οποίο τιμήθηκε ο ίδιος και μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου, ενώ ο κ. Πεταλωτής δώρισε στον Πατριάρχη έναν ασημένιο δίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου