Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Προς τριετή αναστολή της ΚΥΑ για την υλοτομία

Στην έκδοση νέας Κοινής Υπουργική Απόφασης (ΚΥΑ) για τον χαρακτηρισµό της οροσειράς της Ροδόπης σε Εθνικό πάρκο, προσανατολίζονται οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύµφωνα µε στοιχεία που προκύπτουν από ερωτήσεις της βουλευτού Δράµας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χαράς Κεφαλίδου στις αρµόδιες υπηρεσίες.

Η νέα ΚΥΑ θα προβλέπει την αναστολή για µια τριετία της υλοτόµησης µε αυτεπιστασία (Κρατική Εκµετάλλευση Δασών – ΚΕΔ) και την επιστροφή για αυτό το διάστηµα στο καθεστώς διαχείρισης βάσει των διατάξεων της δασικής νοµοθεσίας (ΚΕΔ και Π.Δ. 126/86).

Το θέµα είχε προκαλέσει έντονο προβληµατισµό στους υλοτόµους του νοµού µας, αµέσως µετά την υπογραφή της ΚΥΑ από τον πρώην Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές του Οκτώβρη. Στις πρώτες επαφές µε τη νέα κυβέρνηση είχε προταθεί ως λύση η αναστολή εφαρµογής της υλοτόµησης µε καθεστώς αυτεπιστασίας για ένα χρόνο. Η εισήγηση της αρµόδιας διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται σήµερα να προτείνει την τριετή αναστολή. Πάντως για να συµβεί κάτι τέτοιο η νέα ΚΥΑ θα πρέπει να υπογραφεί µέχρι τις 30 Απριλίου.

Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χαρά Κεφαλίδου τονίζονται τα εξής:

«Η διαχείριση δηµοσίων δασών σε ορισµένες ζώνες του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης, η οποία µετά την έκδοση της ΚΥΑ 40379/1.10.2009, θα γίνεται αποκλειστικά µε αυτεπιστασία, αποτελεί ένα κρίσιµο θέµα για το Νοµό Δράµας.

Προκειµένου να υπάρξει το χρονικό περιθώριο που θα επιτρέψει την ορθή εφαρµογή της ΚΥΑ και θα δώσει την δυνατότητα προσαρµογής στους ενδιαφεροµένους, (π.χ. δασική υπηρεσία, υλοτόµους κ.λ.π.) κατατέθηκαν κάποιες σκέψεις, προβληµατισµοί και προτάσεις από τη Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιµατικής Αλλαγής τόσο σε προσωπικές συναντήσεις µε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, όσο και µε την µορφή ερωτηµάτων και αναφορών.

Σήµερα σας ενηµερώνουµε για την τελευταία εξέλιξη που υπάρχει στο θέµα µέσω της σχετικής απάντησης που λάβαµε από το Υπουργείο.

Σύµφωνα µε την ανωτέρω απάντηση, την οποία σας αποστέλλουµε, εν όψει της έκδοσης νέας ΚΥΑ, προτείνεται από την Δ/νση Διαχείρισης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος να προβλεφθεί τριετής αναστολή της διαχείρισης των δηµοσίων δασών και να επανέλθει το καθεστώς διαχείρισης βάσει των διατάξεων της δασικής νοµοθεσίας (ΚΕΔ και ΠΔ 126/86).

Πρόθεσή µας είναι να συνεχισθούν οι προσπάθειές µας µέχρι να υπάρξει ολοκληρωµένη λύση που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα παρέχει αναπτυξιακή διέξοδο στο Νοµό και παράλληλα θα διασφαλίζει τις ιδιαιτερότητες των εργαζοµένων που η επαγγελµατική τους ενασχόληση είναι συναφής µε το δάσος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου