Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Νέο ναρκωτικό έχει διαδοθεί τάχιστα μέσω του Ιντερνετ

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών μετά τους θανάτους που προκάλεσε στη Βρετανία η μεφεδρόνη (νέο ναρκωτικό που έχει διαδοθεί τάχιστα μέσω του Ιντερνετ). Είκοσι πέντε νέοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αγγλία και τη Σκωτία από το συνθετικό ναρκωτικό (γνωστό και ως meow meow), το οποίο μιμείται την ευφορία που δημιουργεί το ecstasy και οι αμφεταμίνες.

Η επίδρασή του αρχίζει να φαίνεται μισή ώρα μετά τη λήψη του και διαρκεί έως και τέσσερις ώρες. Εκτός από το αίσθημα ευφορίας, προκαλεί απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού και μυικούς σπασμούς.

Φτιάχνεται στην Κίνα και φτάνει στην Ευρώπη με απολύτως νόμιμο τρόπο, αφού εμφανίζεται ως «φυτικό λίπασμα». Πωλείται μέσω Ιντερνετ σε εξαιρετικά δελεαστικές τιμές (5-17 ευρώ είναι η μέση τιμή του γραμμαρίου). Μάλιστα, γρήγορα άρχισε να κυκλοφορεί στα κλαμπ σε μορφή σκόνης ή κάψουλας.

Οι βρετανικές εφημερίδες σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουν να περιγράψουν ένα ανατριχιαστικό περιστατικό νεαρού που έκανε χρήση μεφεδρόνης. Την περασμένη χρονιά ένας νεαρός μετά τη χρήση έκοψε το γεννητικό του όργανο, ενώ πριν λίγες μέρες ένας άλλος κόλλησε την κάννη του όπλου στο κεφάλι του και αυτοπυροβολήθηκε.

Είναι προφανές ότι αυτό το ναρκωτικό, λόγω της επίδρασής του, δεν μπορεί πια να θεωρείται νόμιμο και ήδη στη Βρετανία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την απαγόρευσή του. Ωστόσο, αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Υπάρχει μερίδα ειδικών που υποστηρίζουν ότι, πλην ενός περιστατικού υπερβολικής δόσης μεφεδρόνης στη Σουηδία, δεν έχει καταγραφεί άλλο συμβάν που να αποδεικνύει την επικινδυνότητα της ουσίας. Υποστηρίζουν, δε, ότι τα παραπάνω περιστατικά αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς είναι τυχαία ή, τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται ότι είναι η μεφεδρόνη που τα προκαλεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι κρατικοί μηχανισμοί των ευρωπαϊκών χωρών έχουν ήδη κινητοποιηθεί και κυρίως της Γαλλίας, αφού όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», από τις αρχές του 2010 έχουν δεσμευτεί στα τελωνεία της χώρας 200 δόσεις μεφεδρόνης.

espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου