Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η απαλλαγή του Ζαγοριανού ανάβει φωτιές στην Εξεταστική

Κλιμακώνει η ΝΔ το κλίμα πόλωσης στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Ετσι μετά την απειλή αποχώρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη εβδομάδα οι «γαλάζιοι» βουλευτές-μέλη της, επικαλούμενοι διαδικαστικούς λόγους, κατήγγειλαν χθες «συνταγματικό πραξικόπημα και κοινοβουλευτική εκτροπή» με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας της επιτροπής να ζητηθούν από τον Αρειο Πάγο τα πρακτικά των συνεδριάσεων που κατέληξαν στην απόφαση να μην τεθεί σε αργία ο ανακριτικής που χειρίστηκε την υπόθεση κ. Ν. Ζαγοριανός. Απουσία των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι βρίσκονταν σε κομματική σύσκεψη, η πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής αποφάσισε να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε να αποστείλει «το ταχύτερο δυνατόν» αντίγραφο των πρακτικών των συνεδριάσεων τόσο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου όσο και της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως και των αποφάσεων που έλαβαν και βάσει των οποίων απορρίφθηκε το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη να τεθεί σε προσωρινή αργία ο διωκόμενος ποινικά και πειθαρχικά κ. Ζαγοριανός.

Τα πρακτικά ζητούνται «προκειμένου να αξιολογηθούν με βάση τα πραγματικά στοιχεία που έχει ήδη συγκεντρώσει η επιτροπή» , αλλά και να «διερευνηθεί το ενδεχόμενο συγκάλυψης ευθυνών κάθε εμπλεκομένου υπαιτίου από πράξεις ή παραλείψεις των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονταν τη συγκεκριμένη υπόθεση». Οπως δήλωσε αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζης παρουσία του γενικού γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα, η σχετική απόφαση ελήφθη ερήμην των βουλευτών του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο να ελέγχει η Βουλή την απόφαση των 48 Αρεοπαγιτών».

* Συνταγματική εκτροπή χαρακτήρισε, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου την περασμένη Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ι. Παπανικολάου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία δεν τίθεται σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens κ. Ν. Ζαγοριανός. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανικολάου είναι αυτός ο οποίος ως προϊστάμενος επιθεώρησης των δικαστηρίων ζήτησε την ποινική δίωξη του κ. Ζαγοριανού. Η απαλλακτική απόφαση του ΑΔΣ είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης χωρίς να έχει δικαίωμα, αλλά και σε αντίθεση με τη νομολογία του Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου