Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πολωνία: Πρόωρες εκλογές μετά το θάνατο Καζίνσκι

Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Πολωνία μετά από το θάνατο του προέδρου Λεχ Κατσίνσκι σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές" δήλωσε ο Πάουελ Γκρας. "Προς το παρόν αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.

"Αφάνταστη τραγωδία"

"Αφάνταστη τραγωδία" χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και άλλων πολωνών αξιωματούχων. Έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στην Πολωνία.

"Χριστέ, Παναγία, είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή" δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι. "Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940" πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε "βαθύτατα συγκλονισμένη" από τη συντριβή του αεροσκάφους του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι. "Αυτή τη στιγμή που είμαι βαθύτατα συγκλονισμένη θέλω απλώς να μείνω στο θάνατο του πολωνού προέδρου" ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στο κέντρο ενόπλων δυνάμεων στο Πότσνταμ, του νοτιοδυτικού Βερολίνου.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε "συγκλονισμένος" από το αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή του πολωνού προέδρου Λεχ Κατσίνσκι, σημειώνοντας ότι ήταν "μία τραγική στιγμή" για τον ανατολικό γείτονα της Γερμανίας. Μιλώντας από το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, ο γερμανός υπουργός ανέφερε ότι με το θάνατο του Κατσίνσκι και άλλων κορυφαίων πολωνών αξιωματούχων στη συντριβή στο Σμόλενσκ, η Ευρώπη έχασε ανθρώπους στους οποίους μπορούσε να βασιστεί. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Πολωνία.

Ο κ. Βεστερβέλε δήλωσε ακόμη ότι είναι προσωπικά ιδιαίτερα συγκλονισμένος, καθώς γνώριζε τον Λεχ Κατσίνσκι ως έναν πολύ σοφό και ζωντανό άνθρωπο.

Ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες που εξέφρασαν τη λύπη τους για το χαμό του πολωνού προέδρου ήταν και η ηγέτιδα της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. "Η πρόεδρος της Λιθουανίας εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια της προς ολόκληρο το πολωνικό έθνος για τη τραγική συντριβή στο Σμόλενσκ" ανέφερε ανακοίνωση της προέδρου Γκριμπαουσκάιτε, η οποία είχε συναντήσει στις 8 Απριλίου τον Λεχ Κατσίνσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου