Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η Αρχή του Τέλους για την Ευρώπη… Ελλάδα . Όλη η αλήθεια για το τι έπεται.. Αντίο Ευρώ, καλώς ήλθες Δραχμή !

Στο δρόμο που «χάραξε» η Ελλάδα αρχίζουν να βαδίζουν Πορτογαλία και Ισπανία από την αρχή της εβδομάδας. Οι «αγορές» αφότου η Γερμανία, άρον-άρον, αποφάσισε να «στηρίξει» τη χώρα, έστρεψαν το «ενδιαφέρον» τους στους επόμενους «αδύναμους κρίκους» της Ευρωζώνης.

Από την αρχή, λοιπόν, της Ελληνικής Οδύσσειας στο δρόμο προς την Ιθάκη οι Γερμανοί έφεραν αντιρρήσεις έχοντας κατά νου τούτο ακριβώς.. την αποφυγή της καλύψεως μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης και άλλων χωρών – κυρίως Ισπανίας και Ιταλίας. Τουτέστιν, το πρόβλημα της Γερμανίας δεν ήταν η Ελλάδα αλλά, η πιθανή προσφυγή στο «Μηχανισμό Στήριξης» και άλλων, μεγαλυτέρων, Οικονομιών της Ευρωζώνης. Η Γερμανία, λοιπόν, παρά τη φαινομενικά στήριξή της προς την Ελλάδα, δεν είναι καθόλου «έτοιμη» να σβήσει μια πανευρωπαϊκή «φωτιά», όπως διατυπώνεται τις τελευταίες ώρες.. .

Το σίγουρο είναι ότι τους προσεχείς μήνες η Πορτογαλία, η Ισπανία και ενδεχομένως η Ιταλία θα προσφύγουν στον περίφημο «Μηχανισμό Στήριξης» που έχει στηθεί για την Ελληνική περίπτωση.. . Με δεδομένη την άρνηση της Γερμανίας να καλύψει, από τα πλεονάσματα που απέκτησε από τις συναλλαγές της με τον Ευρωπαϊκό Νότο, μια ενδεχόμενη «πανδημία» οικονομικής στήριξης των χωρών αυτών, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι του χρόνου, - αν φυσικά προσφύγουν στο μηχανισμό και άλλες χώρες - , ότι η άρνηση της Γερμανίας θα σημάνει και την διάλυση του «Μηχανισμού Στήριξης» έτσι όπως διατυπώνεται σήμερα για την περίπτωσή μας.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι, ναι μεν θα λάβουμε σήμερα τα 45 δις για εφέτος, όμως κανείς δεν μας διασφαλίζει για τα υπόλοιπα 90-105δις για τα επόμενα δύο έτη. Για το λόγο αυτό και η Γερμανίδα Καγκελάριος αρνείται σήμερα να δεσμευτεί για τα επόμενα δύο χρόνια, έχοντας κατά νου αυτό ακριβώς. Σε αυτή την περίπτωση, η οικονομική αδυναμία θα οδηγήσει την Ελλάδα σε «αναγκαστική» έξοδο από την Ευρωζώνη και το Ευρώ και επιστροφή της στη Δραχμή.

Το σενάριο αυτό έχει διατυπωθεί από κορυφαίο νομπελίστα οικονομολόγο, ο οποίος προέβλεψε πριν από δέκα χρόνια την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και την Έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 2011. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ενεπλάκη και το ΔΝΤ στο «Μηχανισμό Στήριξης» από τη Μέρκελ αφού, η «παραίτηση» της ΕΕ του χρόνου από αυτόν το μηχανισμό θεωρείται όχι απίθανη.. .

Μέχρι τον Αύγουστο, ίσως και πολύ νωρίτερα, του 2011 θα γνωρίζουμε.. . Αντίο «ΕΥΡΩ», καλώς ήλθες «ΔΡΑΧΜΗ» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου