Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τι προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Μέτρα σοκ!

Τη λήψη μέτρων - σοκ πρότεινε στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Εκσυγχρονισμού του Κοινωνικού Κράτους. Χαρακτήρισε εθνική απόφαση τη λήψη επώδυνων και ολοκληρωμένων μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη και διοικητική εξυγίανση της χώρας, η οποία -όπως είπε- επιβάλλεται από το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτίμησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε μακροχρόνιο οικονομικό παγετώνα, που θα καθηλώσει τη χώρα στη φτώχεια για πάρα πολλά χρόνια.

"Έίναι επωφελέστερο τόσο για την αξιοπιστία της χώρας όσο και για την ταχύτερη έξοδό μας από την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις-σοκ να τις προτείνουμε πρώτοι και να τις καθοδηγήσουμε εμείς οι ίδιοι κι όχι ρυμουλκούμενοι, παριστάνοντας τους μελωδούντες και υποδυόμενοι τους βαρυγκομούντες να εμφανιζόμαστε ως απλοί 'αθώοι' διεκπεραιωτές των 'επαχθών' αποφάσεων του ΔΝΤ", είπε.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κατέθεσε πρόταση, ώστε η κυβέρνηση να συντάξει και να καταθέσει στη Βουλή ένα σοβαρό πενταετές Πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης, το οποίο αποδεικνύει στους πολίτες, στους εταίρους μας και στις αγορές, "ότι η χώρα ξέρει πλέον τι πρέπει να κάνει και κυρίως πως".

Εκτίμησε ότι το ισχύον πρόγραμμα σταθερότητας είναι αδύναμο για να θεωρείται πλαίσιο πορείας και πλέον μικρότερο των περιστάσεων.

Τι προτείνει ο πρώην υπουργός σημειώνει ότι το νέο κυβερνμητικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

• Εκτεταμένες παρεμβάσεις στα πεδία του Ασφαλιστικού και της αγοράς εργασίας

• Καθολικές αποκρατικοποιήσεις

• Δραστικό περιορισμό των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, στα Νομικά Πρόσωπα και στους ΟΤΑ

• Διαρθρωτικές αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Προστασία και Δικαιοσύνη

• Τη σύμπτυξη των τραπεζών σε δύο πόλους

• Μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλη μείωση τιμών

• Διευκολύνση των ξένων επενδύσεων

• Αποκεντρωμένη διοικητική συγκρότηση της χώρας. Ο Αλ. Παπαδόπουλος προχωρά ένα βήμα πέρα από τον Καλλικράτη, προτείνοντας τον περαιτέρω περιορισμό των Περιφερειών σε έξι, με κεντρική ευθύνη την ενδογενή τοπική ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε αδιανόητο και καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και ανεύθυνη και επικίνδυνη τη συζήτηση για αναδιαπραγμάτευση του χρέους. "Αυτή η νέα 'νεοελληνική πονηρία' μας κάνει ήδη τεράστια ζημιά διεθνώς", είπε, υπογραμμίζοντας ότι η αναδιαπραγμάτευση προϋποθέτει πτώχευση του κράτους.

Απάντησε προληπτικά στους επικριτές του, λέγοντας: "Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα χαρακτηρισμού μου. Εξάλλου τους έχω υποστεί ήδη. Ο καθένας κρίνεται από την ιστορία του και τον τρόπο ζωής του. Οι αντιλήψεις που κυριάρχησαν και δυνάστευσαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα μπορεί να είναι χρήσιμες για να διοικήσεις οικονομίες σαν της Βόρειας Κορέας, σίγουρα όμως είναι καταστροφικές για να διοικήσεις οικονομία της Ευρωζώνης".

Όπως διευκρίνισε, "ονομάσαμε αναδιανομή του εισοδήματος την διανομή των δανείων και των πόρων της Ε.Ε. Η αναδιανομή θέλει πολιτικό σθένος. Για την διανομή των δανεικών, αρκεί το πολιτικό θράσος".

Hbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου