Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Δραματικοί τόνοι Παπανδρέου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Συστράτευση για να σωθεί η χώρα» ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την δραματική κατάσταση της οικονομίας. «Πάμε να αναγεννήσουμε την πατρίδα. Ή τώρα ή ποτέ» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι βρισκόμαστε υπό επιτήρηση αλλά και κηδεμονία. Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος προέβλεψε, ότι θα απαιτηθούν «πικρές θυσίες από τους αδύναμους».

Στην κατάμεστη αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στόχος όλων μας είναι να φύγουμε από την επιτήρηση, να φύγουμε από την κηδεμονία. Η διαφορά μας όμως είναι θεμελιακή. Δεν θα φύγουν, όσοι σήμερα ουσιαστικά συναποφασίζουν για μας, με πέτρες, ούτε με βία οποιασδήποτε μορφής». Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ότι «περνάμε δυσκολίες, οι οποίες δεν οφείλονται βέβαια ολοκληρωτικά σε μας, αλλά σε πολλούς λόγους και αιτίες, όπως είναι η κερδοσκοπική μανία ορισμένων κύκλων» και πρόσθεσε ότι «είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα κερδίσουμε με πολλές θυσίες και -δυστυχώς- με πικρές θυσίες από τους αδύναμους. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα κερδίσουμε τη μάχη».

«Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση άναψε η επίθεση του Πρωθυπουργού στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «άκουσα μια συγνώμη. Ήταν ομολογία αμαρτιών. Όμως, αφορούσε στο παρελθόν. Και εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, για να πάμε μπροστά. Δεν αφορούσε όμως στο παρόν. Δεν αφορούσε στο τι μέλλει γενέσθαι». Η ΝΔ σήκωσε το «γάντι» δια του εκπροσώπου Τύπου Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι « Το ό,τι ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς, που απαιτεί ολόκληρος ο Ελληνικός λαός. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ομιλία του Πρωθυπουργού ήταν ένα παραλήρημα απειλών προς το λαό και συκοφάντησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνησή είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την πολιτική του κεφαλαίου διά πυρός και σιδήρου». Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας προέκυψαν από τη συνάντηση του κλιμακίου των ελεγκτών με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης, οι ελεγκτές του ΔΝΤ αποκάλυψαν ότι «το πραγματικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στο 14% του ΑΕΠ για το 2009 και ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όποια μέτρα και αν εφαρμόσει η κυβέρνηση, θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ την επόμενη τριετία».

Με ερώτησή του στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για βίαιες ανατροπές στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την χαρακτήρισε ως «μνημείο υποκρισίας και προκλητικότητας». Την Τετάρτη συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει το σχέδιο «Καλλικράτης» για την διοικητική μεταρρύθμιση.

Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου