Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Συμβατικά όπλα υψηλής ακρίβειας αντί των πυρηνικών ετοιμάζουν οι ΗΠΑ


Μία νέα γενιά συμβατικών όπλων που θα περιορίσουν την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, το οποίο θα περιοριστεί μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία, είναι υπό εξέταση, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Τα όπλα υψηλής ακρίβειας και ισχύος θα εκτοξεύονται από πυραύλους και θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε όλο τον πλανήτη σε διάστημα μικρότερο από μία ώρα. Πρόκειται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, για συμβατικές κεφαλές μεγάλου βάρους που θα ελίσσονται με ταχύτητα προς τον στόχο τους στο έδαφος ή προς βαλλιστικούς πυραύλους σε πτήση.

Μία πρώτη εκδοχή του συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί το 2014 ή το 2015 και να λειτουργήσει, με την προϋπόθεση ότι το περίπλοκο σύστημα θα ολοκληρωθεί, το νωρίτερο το 2017 ή αργότερα, το 2010.

Το κόστος παραμένει άγνωστο αλλά αναμένεται να είναι υψηλό. Την τελική απόφαση για την εφαρμογή του σχεδίου πρέπει να λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ιδέα για το σχέδιο «Αμεσο Παγκόσμιο Χτύπημα» (Prompt Global Strike) είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά οι σχεδιασμοί δεν προχώρησαν.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα επανεξέτασε την πρόταση καθώς, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος, πρέπει να δοθεί έμφαση σε μη-πυρηνικά όπλα που θα εξασφαλίζουν την αποτρεπτική ικανότητα των ΗΠΑ εκτός από τις πιο ακραίες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Μάρτιο ο Μπ.Ομπάμν και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπάρχει η πρόβλεψη, μετά από απαίτηση της Ρωσίας, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν ένα πυρηνικό όπλο για κάθε ένα από τα συμβατικά που τίθενται σε επιχειρησιακή δράση.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί, εκτιμούν αναλυτές, ο αριθμός των κεφαλών των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου