Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο διεθνής αντίκτυπος της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης

Πρώτη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η απόφαση της Ελλάδας να προσφύγει στο σχέδιο βοήθειας. Ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων από στελέχη της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προανήγγειλαν άμεση έναρξη της διαδικασίας. Διστακτική εμφανίζεται πάντως ακόμη και μετά το επίσημο αίτημα της Ελλάδας η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία θέτει και πάλι νέους αυστηρούς όρους, για να πει το «ναι» στην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Από τις Βρυξέλες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν ανακοίνωσε τα αμέσως επόμενα βήματα. Όπως είπε ο Αμαντέου Αλφατάζ «σε πρώτο στάδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γνωμοδοτήσουν για την αναγκαιότητα της ενεργοποίησης κατόπιν αυτού του αιτήματος. Το Eurogroup θα αποφασίσει επίσημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε από την πλευρά του ότι «είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ταχύτατα στο αίτημα των Ελλήνων», δήλωσε από την Ουάσιγκτον. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε επιφυλακτικά ότι «δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ακόμη το ύψος της βοήθειας, αν δεν τελειώσουν πρώτα οι συζητήσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ» και πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός στήριξης θα ενεργοποιηθεί, μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του και αν η Αθήνα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα.

Το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει ότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είχε άλλη επιλογή», ενώ η Βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times γράφει ότι «η Ελλάδα ζητά πακέτο σωτηρίας 30 δισ. ευρώ. Οι αγορές πανηγυρίζουν μετά την ανακοίνωση Παπανδρέου». Για το «τέλος ενός ταμπού» κάνει λόγο η Γαλλική τηλεόραση, καθώς όπως επισημαίνει «από την ίδρυση της Ευρωζώνης αποκλειόταν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ένα Κράτος να βοηθήσει ένα άλλο της Ευρωζώνης». «Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο δοκιμασία για την σταθερότητα του ευρώ και για την πολιτική ενότητα της Ευρώπης», μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα και η τραπεζική μεταρρύθμιση θα μονοπωλήσουν την συνάντηση των G20 σήμερα στην Ουάσιγκτον» μεταδίδει το BBC.

Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου