Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Μαθήματα τουρκικής μας συστήνει ο δρ Ρουμπινί

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε διδαχθεί από την κρίση του 2001 στην Τουρκία και να είχε κάνει νωρίτερα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Ρουμπινί, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, έγινε γνωστός ως «δόκτωρ καταστροφή» επειδή είχε προβλέψει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007.

Μιλώντας στην Προύσα ενώπιον των Ενωσης Εξαγωγέων Αυτοκινήτων, ο Ρουμπινί υποστήριξε ότι αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας το 2000-2001, δεν θα βρισκόταν σε τόσο οικτρή θέση.

Τεστ για ευρωζώνη

«Η κρίση στην Ελλάδα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Κάποιες χώρες ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν το ευρώ. Μια παρέμβαση του ΔΝΤ απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα, δεν θα το έλυνε. Η κρίση είναι κρίσιμο τεστ για την ευρωζώνη. Αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την Τουρκία στις μετά το 2001 μεταρρυθμίσεις, δεν θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση σήμερα», υποστήριξε ο Ρουμπινί.

Στην ομιλία του ο Ρουμπινί αναφέρθηκε και στα της παγκόσμιας οικονομίας, λέγοντας ότι παλαιότερα λέγαμε ότι όταν η αμερικανική οικονομία φταρνίζεται, ο κόσμος παθαίνει κρυολόγημα. Στην πρόσφατη κρίση, έπαθε (ο κόσμος) «πνευμονία». Ο Αμερικανός οικονομολόγος προέβλεψε ακόμη ότι οι συνομιλίες για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων χωρών, «θα επιταχυνθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια». «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα ισχυροποιήσει την Ε.Ε.», είπε.

Μονοπωλήσαμε και το G7

* Το ελληνικό πρόβλημα δέσποσε προχθές και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των επτά πλουσιότερων κρατών (G7) στην Ουάσιγκτον εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Τα ελληνικά προβλήματα αποτέλεσαν σημαντικό μέρος των συζητήσεων», δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Ναότο Καν, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Αισθάνθηκα ότι θα πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από την περίπτωση της Ελλάδας και να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα της ίδιας μας της χώρας», πρόσθεσε ο Ιάπωνας υπουργός. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας αναμένεται να φθάσει φέτος στο 200% του ΑΕΠ και είναι ένα από τα υψηλότερα στον αναπτυγμένο κόσμο. Η Ιαπωνία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια γεν για να βγάλει την οικονομία της από τον αποπληθωρισμό, ο οποίος την ταλαιπωρεί από τα μέσα του '90, εξαιτίας των επιπτώσεων της ασιατικής νομισματικής κρίσης του 1997 και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων στα τέλη του '80.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου