Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού


Μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου αναβλύζουν από τον πυθμένα στον Κόλπο του Μεξικού μετά τη φονική έκρηξη που βύθισε μια πλατφόρμα άντλησης, προειδοποεί την Παρασκευή η αμερικανική ακτοφυλακή.

«Πρόκειται για σοβαρή πετραλαιοκηλίδα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικ Ο'Μπέρι, αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Το απόγευμα της Παρασκευής η κηλίδα έχει μήκος 1,6 χλμ, πλάτος 8 χλμ, και βρίσκεται 70 χλμ έξω από τις ακτές. Σκάφη απορρύπανσης προσπαθούν τώρα να την εμποδίσουν να φτάσει στην ξηρά της Λουιζιάνας, της Αλαμπάμα και του Μισισίπι.

Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των 11 από τους 126 εργαζόμενους στην πλατφόρμα, οι οποίοι αγνοούνται από την Τρίτη όταν σημειώθηκε έκρηξη στην υπεράκτια πλατφόρμα «Deepwater Horizon». Η εξέδρα τελικά βυθίστηκε το πρωί της Πέμπτης.

Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί «πρώτη προτεραιότητα» την επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων και την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής.

Πριν από την έκρηξη της Τρίτης βρίσκονταν στην εξέδρα 2,6 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου ντίζελ, ενώ από τη γεώτρηση αντλούνταν 8.000 βαρέλια πετρελαίου (1.270.000 λίτρα) την ημέρα.

Η ακτοφυλακή χρησιμοποιεί τώρα ένα ρομποτικό βαθυσκάφος για να μετρήσει τη ροή του πετρελαίου από τον πυθμένα, σε βάθος 1.500 μέτρων.

Η πλατόρμα ανήκε στην αμερικανική Transocean αλλά είχε εποινικιαστεί από τη βρετανική BP, η οποία διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου