Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βιβλική η καταστροφή στην Κίνα

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη δυτική Κίνα. Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν, πάντως, ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 29,3 εκατ. δολαρίων για την αρωγή των πληγέντων.

Στους 400 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών και στους 10.000 των τραυματιών από το σεισμό που συγκλόνισε την επαρχία Κινγκάι στη νοτιοδυτική Κίνα. Εικόνες βιβλικής καταστροφής μεταδίδει από το πρωί η κινεζική τηλεόραση.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρουν ζωντανούς κάτω από τα συντρίμμια, καθώς στην περιοχή επικρατούν αυτή την εποχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το έργο τους καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο επειδή έχουν καταρρεύσει τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Κι όμως, μέχρι τώρα περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με το σημερινό σεισμό, κατέρρευσαν σχολεία και κυβερνητικά κτίρια, με αποτέλεσμα μαθητές του Δημοτικού να έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, γεγονός που ξυπνά μνήμες από τον ισχυρό σεισμό 2008. Η κατάρρευση των σχολικών κτηρίων τότε, όταν τα υπόλοιπα κτίρια που τα περιέβαλαν έμειναν όρθια, είχε προκαλέσει την οργή της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η κινεζική κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί τότε για διαφθορά και συγκεκριμένα ότι τα χρήματα που προορίζονταν για την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων κατασπαταλήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στα σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με σεισμολόγους, η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή 240 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Κάμντο στο Θιβέτ και 375 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Γκολμούντ στην επαρχία Κινγκάι, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Το υψίπεδο του Θιβέτ πλήττεται συχνά από σεισμούς, αλλά οι απώλειες είναι συνήθως ελάχιστες ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Εξαίρεση είχε αποτελέσει σεισμός 8 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Σετσουάν τον Μάιο του 2008 προκαλώντας το θάνατο 80.000 ανθρώπων.

Η κινεζική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει το ποσό των 29,3 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών στην επαρχία Κινγκάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου