Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Πρώτη η ΠΑΣΚ, σάρωσε η αποχή

Η υψηλή αποχή, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σκιάζει τη μεγάλη επιτυχία της ΠΑΣΚ στις προχθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Η προσκείμενη στην κυβέρνηση συνδικαλιστική παράταξη στον χώρο των μηχανικών, παρά το βαρύ κλίμα της μετά ΔΝΤ εποχής, αναδείχτηκε στην πρώτη θέση, αυξάνοντας τα ποσοστά της κατά 7,3%, αλλά και τις ψήφους της κατά 1.400.

Βαριά ήταν η ήττα για την προσκείμενη στη Ν.Δ. παράταξη ΔΚΜ, που εκτοπίστηκε στη δεύτερη θέση, χάνοντας σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες και περισσότερες από 2.000 ψήφους.

Στους νικητές της αναμέτρησης περιλαμβάνεται η ανεξάρτητη κίνηση Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ), που για κάποιο διάστημα από τη ροή των αποτελεσμάτων φλέρταρε με την τρίτη θέση, αλλά τελικά περιορίστηκε στην τέταρτη, αυξάνοντας πάντως τα ποσοστά της από 3,57% το 2006 στο 6,48 και τις ψήφους κατά 1.000. Η Συμπαράταξη, που εκφράζει το χώρο του ΣΥΝ και της ευρύτερης ανανεωτικής Αριστεράς, διατηρεί την τρίτη θέση, αλλά με μείωση της δύναμής της από το 9,44% στο 8,62%. Μικρή άνοδο κατέγραψαν η προσκείμενη στο ΚΚΕ Πανεπιστημονική και η Συσπείρωση, που κινείται στην εξωκοινοβουλετική Αριστερά. Ψαλιδισμένα είναι τα ποσοστά των «αντάρτικων» ψηφοδελτίων των δύο μεγάλων παρατάξεων, της ΔΗΠΑΜ, που προέρχεται από την ΠΑΣΚ, και της ΔΚΜ-ΔΑΠ, με προέλευση τη ΔΚΜ.

Ο μεγάλος «χαμένος», πάντως, είναι το ΤΕΕ, ο φορέας των 110.000 μηχανικών. Παρά την αύξηση των μελών του κατά 14.000 την τελευταία τετραετία, την Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες μόλις 41.200 άτομα, λιγότερα και από το 2006, οπότε η αποχή είχε καταγράψει αρνητικό ρεκόρ. Να σημειωθεί ότι ώς το 2003 η συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές κυμαινόταν από 50% έως και 86%. Η ατυχής επιλογή του εκλογικού κέντρου στην Αθήνα και η αποτυχία της Τροχαίας να εξομαλύνει την κυκλοφορία τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής δεν αποτελούν επαρκή επιχειρήματα για τη μειωμένη προσέλευση, που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και δείχνει ότι οι μηχανικοί έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΤΕΕ.

Σ' αυτές τις εκλογές του ΤΕΕ χρησιμοποίησε ψηφοδέλτια με bar code, που «σκανάρονταν» αμέσως μετά το άνοιγμα των φακέλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη ροή αποτελεσμάτων και χωρίς τις συνήθεις εντάσεις.

Η καταγραφή των δυνάμεων των παρατάξεων θα ολοκληρωθεί με την καταμέτρηση των ψήφων από τη χωριστή ψηφοφορία για τις ειδικότητες των μηχανικών, από όπου προέρχονται 50 από τα συνολικά 200 μέλη της Αντιπροσωπείας, της Βουλής των μηχανικών. Θεωρείται βέβαιο, πάντως, ότι η ΠΑΣΚ, με τον επικεφαλής της Χρ. Σπίρτζη, θα διεκδικήσει για πρώτη φορά από το 1980 την προεδρεία του ΤΕΕ. Θα χρειαστούν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν αποκλείται να προκύψουν και άλλες λύσεις, με επικρατέστερη αυτή του σημερινού προέδρου Γιάννη Αλαβάνου, που προέρχεται από την παράταξη του ΣΥΝ.

Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου