Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Λέει "όχι" ο Νοριέγκα

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Παναμά, ο δικτάτορας Μανουέλ Ορτέγκα που εκδόθηκε την Τρίτη από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να εξασφαλίσει στη Γαλλία το καθεστώς του κρατούμενου πολέμου παρά την αντίθετη άποψη που έχουν οι δικηγόροι του, ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης."Ο κ. Νοριέγκα δεν ευεργετείται από το καθεστώς του κρατουμένου πολέμου. Θα διωχθεί στο έδαφός μας με βάση το νόμο για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου που όμως δεν διαπράχθηκαν κατά την υπηρεσία του ως στρατιωτικού", ανέφερε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

"Ωστόσο οι συνθήκες κράτησής του στη Γαλλία επιτρέπουν να γίνουν σεβαστές διάφορες επιταγές που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους κρατουμένους πολέμου", πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Νοριέγκα θα έχει διάφορα προνόμια, ψυχική υποστήριξη, μεταφραστή, βοήθεια ιατρική κ.α.

Παράλληλα ο κ. Νοριέγκα θα δεχτεί επίσκεψη από εκπρόσωπο από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα προνόμια που είχε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Νοριέγκα εκδόθηκε το πρωί της Τρίτης στη Γαλλία μετά από 20 χρόνια κάθειρξής του σε φυλακή της Φλόριντα. Και πρός το παρόν κρατείται προσωρινά στη Γαλλία αναμένοντας τη δίκη του με την κατηγορία του ξεπλήματος χρημάτων ύψουςε 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που πρήλθε από τα καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν στην Κολομβία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου