Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ξάνθη: Ενημερωτική ημερίδα για διασυνοριακή συνεργασία, αγορά εργασίας, ασφάλεια

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που προσφέρει, συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Βουλγαρία και η ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης.

Στην αρχή της εκδήλωσης τονίστηκε από τους διοργανωτές ότι με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Συλβάνα Ράπτη και Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι Βούλγαροι Ευρωβουλευτές Vladimir Urutchev και Ivaylo Kalfin και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Ξάνθης και δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης.

«Εξαιρετικά επίκαιρη και ωφέλιμη», χαρακτήρισε η κ. Ράπτη τη διασυνοριακή συνεργασία επισημαίνοντας ότι, «μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και η ανάπτυξη είναι το στοιχείο που χρειάζεται η χώρα μας και ιδιαίτερα η ακριτική περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». Επισήμανε μάλιστα ότι οι σχέσεις, κυρίως στον οικονομικό τομέα, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σημειώνουν μεγάλη πρόοδο και ότι εκδηλώσεις όπως αυτή δίνουν πολλαπλά εφόδια για να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι σύμφωνα μα τα τελευταία στοιχεία της Στατικής Υπηρεσία στην Περιφέρεια ΑΜΘ η ανεργία προσεγγίζει το 12,2% έναντι 10,3% του συνολικού της χώρας ενώ σημείωσε ότι η μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα μειώθηκε κατά 30.9%.

Αναφέρθηκε στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν στην περιοχή όπως η Εγνατία, το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο τα υδροηλεκτρικά έργα, τα αεροδρόμια στη Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν όπως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η αναβάθμιση των λιμανιών της Καβάλας και του Πόρτο Λάγους, η διάνοιξη του κάθετου άξονα Ξάνθης - Σμόλιαν.

Ο κ. Στυλιανίδης ανάφερε τέλος ότι η ΤΕΔΚ νομού Ξάνθης έχει αναγνωρίσει τη δυναμική της αδελφοποίησης ως πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας και την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Σημείωσε μάλιστα ότι ως πεδία δράσης των αδελφοποίηση προωθούνται τα θέματα περιβάλλοντος και διατήρησης των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων που αντανακλούν μερικές από τις προτεραιότητες της Λισσαβόνας δηλαδή αποσκοπούν στην προώθηση της ανάπτυξης θέσεων εργασίας με τρόπους να είναι συμβατοί στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ράπτη - Μηχανισμός Στήριξης

Λίγο αργότερα σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη επισήμανε ότι: «Ζούμε ιστορικές στιγμές και ο πρωθυπουργός έπραξε όσα επιβάλλονταν προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από αυτή τη μεγάλη κρίση. Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά με τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι μια ισχυρή άμυνα τόσο για το ευρώ όσο για την κρίση που υπάρχει γενικότερα».

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου