Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Στις 7 Μαΐου η έκτακτη Σύνοδος της ευρωζώνης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή.

«Είναι ακόμη υποθετικό, αλλά εργαζόμαστε για τη διεξαγωγή μιας συνόδου το βράδυ της 7ης Μαΐου, ενός δείπνου εργασίας ή της 8ης Μαΐου», είπε η προσκείμενη πηγή στις συνομιλίες που διεξάγονται σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

«Η ημερομηνία της 10ης Μαΐου δεν συζητείται επί του παρόντος. Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης των δανείων προς την Ελλάδα την Παρασκευή 7 Μαΐου. Γιατί να περιμένουμε περισσότερο;», είπε.

Η σύνοδος κορυφής θα σημάνει την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο μια συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια πλευρά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ από την άλλη, όσον αφορά το πολυετές πρόγραμμα μέτρων λιτότητας που θα εφαρμόσει η Αθήνα τα προσεχή χρόνια, προκειμένου να της χορηγηθούν τα δάνεια.

Οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης θα μεταβούν το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες όπου θα συνεδριάσουν για να εγκρίνουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Δεν θα είναι μια τηλεδιάσκεψη. Μετά τη σύνοδο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου», είπε ο Guy Schiller, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Στη σύνοδο θα συζητηθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση για το πακέτο των μέτρων λιτότητας.

«Οι υπουργοί Οικονομίας θα δώσουν την σύμφωνη γνώμη τους αλλά δεν θα ενεργοποιήσουν το μηχανισμό στήριξης. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί ακόμη να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες όπως στη Γερμανία, μετά να δοθεί το πράσινο φως από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου