Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Εισαγγελέας για τα ύποπτα «45άρια»

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης υπήρξε χθες για τις κατ’ ουσίαν απευθείας αναθέσεις έργων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της κατάτμησής τους στο ύψος των 45.000 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες τόσο νομαρχιακών συμβούλων όσο και αποκαλύψεων δημοσιευμάτων, τα λεγόμενα «45άρια» κατά τη θητεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη ξεπέρασαν τα 500.
Ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα παραπάνω, αφού με αυτήν την πρακτική φέρεται ότι έχει ζημιωθεί το Δημόσιο.

Στα έργα αυτά δεν ακολουθούνταν η προβλεπόμενη διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάδειξη μειοδότη, όπου οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και 40-45% και προβλέπεται η ανάλογη δημοσιοποίηση. Αντίθετα επιλεγόταν η κατάτμηση και ουσιαστικά η απευθείας ανάθεση, αφού ο φερόμενος ως πρόχειρος διαγωνισμός δεν δημοσιοποιούνταν και εξασφαλίζονταν μόνο μία ή δύο άλλες προσφορές με μηδαμινές εκπτώσεις και συχνά από συνεργάτες του εργολήπτη.

Καταθέσεις
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, η οποία ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, θα κληθούν να δώσουν κατάθεση οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης ο πολιτικός τους προϊστάμενος Διονύσης Ψωμιάδης, αδερφός του νομάρχη.

Από την πλευρά του ο νομάρχης αρνείται να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών και τα αποδίδει «στον πόλεμο λάσπης που δέχεται η διοίκηση Ψωμιάδη τις τελευταίες ημέρες» και ότι η παραδοχή ότι έγιναν 500 έργα αποτελεί την απάντηση. Ισχυρίζεται ακόμη ότι αν άκουγε την αντιπολίτευση, δεν θα γινόταν ούτε ένα έργο και ότι θα έλειπαν από τη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες σχολικές αίθουσες, εκατοντάδες αθλητικά έργα κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου