Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Περιορίζονται οι δήμοι σε 370 σε όλη τη χώρα

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιχειρεί τον περιορισμό του αριθμού των δήμων σε 370- ίσως και λιγότερους- και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσει το σχέδιο Καλλικράτης – 400 σελίδων- σε διαβούλευση.

Ο υπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερβεί τα μικροκομματικά οφέλη στελεχών που αντιδρούν στις συνενώσεις, ενώ τα σημαντικότερα προβλήματα εμφανίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για το Λεκανοπέδιο προκρίνεται η λογική να τηρηθεί το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων στο πλαίσιο της χάραξης των ορίων για τους νέους δήμους.

Οι προς επίλυση γρίφοι

Στη Δυτική Αττική, οι σημερινοί 12 δήμοι θα περιοριστούν σε 4. Βέβαιο είναι πως ο ένας δήμος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση Μεγάρων και Νέας Περάμου.

Στην Ανατολική Αττική, από τους 44 σημερινούς δήμους και κοινότητες θα απομείνουν περίπου 13. Ήδη έχουν συμφωνηθεί οι κυριότεροι υπερ-δήμοι που θα διαμορφωθούν όπως αυτός του Πικερμίου με τη Ραφήνα ή αυτή των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης.

Εξάλλου το υπουργείο βλέπει θετικά το αίτημα ο Γέρακας να πάει τελικά με τα Γλυκά Νερά και την Παιανία, αφήνοντας Παλλήνη και Ανθούσα να συγκροτήσουν έναν νέο δήμο.

Στον Πειραιά, εκτός από τη δημιουργία δύο νέων δήμων- Αμπελάκια με Σαλαμίνα και Τροιζήνα με Μέθανα, το τελικό σχέδιο φέρνει τη συνένωση Νίκαιας με Ρέντη καθώς και Δραπετσώνας με Κερατσίνι, δεδομένου ότι ο Δήμος Πειραιά επιλέχθηκε να μείνει ως έχει

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μόλις 4 δήμων από τους σημερινούς 14. Εκεί είχε προταθεί η συνένωση των Δήμων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας, η διατήρηση ως αυτόνομου του Δήμου Καλαμαριάς και η συγκρότηση άλλων δύο δήμων στο υπόλοιπο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπεται ανάλογα με την έκταση κάθε νομού να συγκροτηθούν από 3 έως 5 δήμοι ή σε μεγαλύτερες ενότητες από 6 έως 8 δήμοι.

Δε θα υπάρχουν συμβασιούχοι από το 2011

Για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, δε θα ανανεώνεται ή δε θα υπογραφεί νέα σύμβαση.

Προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των δήμων, εγκρίνονται και φέτος συμβάσεις από δήμους, για υπαλλήλους όμως που θα ολοκληρωθεί το έργο τους το επόμενο έτος.

Ενδεικτικό πάντως της προβληματικής κατάστασης που θα επέλθει σε αρκρτές περιπτώσεις είναι πως μόνο στις δημοτικές επιχειρήσεις υπάρχουν 8.000 συμβασιούχοι.

Στους πόρους της Αυτοδιοίκησης έχει συμφωνηθεί πως θα περιληφθούν ο ΦΠΑ, ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τους χρεωμένους δήμους και ρύθμιση για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Οι εργαζόμενοι των νομαρχιών

Θα πρέπει να επιλέξουν εντός 60 ημερών εάν επιθυμούν να μεταταχθούν ή όχι στους νέους δήμους. Κλειδί για τις μετατάξεις αποτελεί πως όσοι εργαζόμενοι μεταφερθούν από τις νομαρχίες στους δήμους θα εξακολουθήσουν να υπηρετούν στην ίδια περιοχή.

Οι δήμοι θα αναλάβουν ορισμένες αρμοδιότητες από την 1η Ιανουαρίου του 2011, όπως είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας που σήμερα ασκούνται από τις νομαρχίες.

Αυξημένες αρμοδιότητες θα λάβει συγκεκριμένα η νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής, που θα ονομάζεται και μητροπολιτική, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες αρμοδιότητες θα δοθούν στο περιφερειακό διαμέρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου