Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Το συνειδητό "κάψιμο" των Κινέζων (2)

Όλοι δανείζονται από τους Κινέζους, εκτός από τον «Καρπαζοεισπράκτορα»..

Οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η πρώτη στρατιωτική δύναμη, μα και η πιο υπερχρεωμένη χώρα, δανείζεται συνεχώς εδώ και δέκα έτη περίπου από την Κίνα για να καλύψει το δημόσιο έλλειμμά της και της ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της. Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως με αποθεματικά της τάξεως των δύο (2) περίπου τρις δολαρίων, ζεστό χρήμα δηλαδή, το οποίο επενδύει παντού στον πλανήτη. Αν οι ΗΠΑ δεν δανειζόντουσαν από την Κίνα, το spread των αμερικανικών ομολόγων είναι βέβαιο ότι θα ήταν κατά περίπου 200 μονάδες υψηλότερο λόγω προσφοράς.

Η Γερμανία, πάλι, η Τρίτη εξαγωγική χώρα του κόσμου και ατμομηχανή της Ευρώπης διαθέτει μεγάλο μέρος των ομολόγων της στην Κινεζική κυβέρνηση προς πώληση και καλύπτει έτσι, με ζήτηση, την προσφορά των ομολόγων της με χαμηλά επιτόκια. Το ίδιο κάνουν σχεδόν όλες οι «μεγάλες» παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών.

Μόνον στη μικρή Ελλάδα της «απαγορεύθηκε» να δανείζεται από την Κίνα για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την εκτόνωση των spreads , που αποτελούν τον ουσιαστικό μοχλό πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την επιβολή επαχθών μέτρων. Το θέμα είναι πρώτα πολιτικό και κατόπιν οικονομικό. Οι Ευρω-ατλαντικοί οικονομικοί τρομοκράτες αποφάσισαν, με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής κυβέρνησης, το «κάψιμο» της επιλογής των «Κινέζων» για να μπορέσουν να επιβάλουν αυτά που θέλουν στη χώρα.

Δυστυχώς, σε πολλά από αυτά συμφωνούμε αλλά, όχι με αυτό τον τρόπο ! Ναι στις αλλαγές και το συμμάζεμα του αχανούς δημοσίου όμως, ο «τράχηλός» δεν το δέχεται έτσι.. τοιουτοτρόπως.. Θέλω να το κάνω σαν Έλληνας, ήρεμα, άνετα κι ωραία.. Δίχως πιέσεις κι εκβιασμούς από πουθενά ! Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ σκύψατε το κεφάλι στους εκβιασμούς των «τρομοκρατών» που μας απομυζούν ; Τι είμαστε πια ; Ο Καρπαζοεισπράκτορας του Κόσμου ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου