Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Από το 2012, διορισμοί θα πραγματοποιούνται μόνο μέσω του ΑΣΕΠ

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών φέρνει το νομοσχέδιο. Από το 2012 οι διορισμοί θα γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ, ενώ κλείνουν οι πίνακες αναπληρωτών με τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι αλλαγές προκάλεσαν την αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία έχει προγραμματίσει για αύριο το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας (η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.) μαζί με την Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Ωρομισθίων. Επίσης, την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και ήδη παρατάξεις προτείνουν απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα, το σ/ν προβλέπει:

- Για να συμμετάσχει κάποιος εκπαιδευτικός στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Αυτό θα παρέχεται με πρόγραμμα, στο πλαίσιο των σπουδών, που ξεκινά σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα ΑΕΙ άμεσα ή μετά την αποφοίτηση, ενταγμένο στα προγράμματα των σχετικών πανεπιστημιακών τμημάτων.

- Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ θα διεξάγονται ανά διετία και θα είναι ανοιχτοί (δηλ. δεν θα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων).

- Η διαδικασία και το περιεχόμενο των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ θα αναμορφωθούν προκειμένου να δοθεί έμφαση στην παιδαγωγική και γενική παιδεία και τη διδακτική ικανότητα, πέρα από το αντικείμενο σπουδών.

- Οι υποψήφιοι που θα συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση, σε κάθε διαγωνισμό ή σε δύο προηγούμενους, θα εντάσσονται σε ενιαίο πίνακα υποψηφίων για διορισμό. Οι υποψήφιοι που θα περνούν τη βάση αλλά δεν διορίζονται (λόγω έλλειψης θέσεων) θα διατηρούν τη βαθμολογία τους για δύο επόμενους διαγωνισμούς.

- Από το 2012-2013, οι διορισμοί εκπαιδευτικών θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

- Για τα έτη 2010-11 και 2011-12 οι διορισμοί θα γίνουν με το σημερινό σύστημα. Στη συνέχεια, όσοι είναι στους σημερινούς πίνακες αναπληρωτές και διαθέτουν εμπειρία άνω των 24 μηνών, αλλά δεν έχουν διοριστεί, θα ενταχθούν στους πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ με μέσο όρο βαθμολογίας 50-54, δηλαδή θα πριμοδοτούνται με χαμηλότερη βάση στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

- Οι θέσεις για διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού θα προκηρύσσονται το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου, κατά κλάδο ή ειδικότητα και κατά σχολείο ή περιοχή διορισμού, και θα πραγματοποιούνται με βάση τα οργανικά κενά.

- Ο θεσμός του ωρομισθίου περιορίζεται δραστικά και διατηρείται μόνο για τις εξαιρετικές περιπτώσεις.

- Εισάγεται ο θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο, ο οποίος θα προσλαμβάνεται με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν το ωράριό τους και έχει εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ανάθεσης εκπαιδευτικού έργου σε όλους τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, καθώς και η δυνατότητα των 5 ωρών υπερωρίας των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου