Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Καστανίδης: Στο μικροσκόπιο οι 13 γιατροί, για τις μίζες

Εν αναμονή του πορίσματος της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων βρίσκεται η εισαγγελική αρχή, προκειμένου να αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε 13 Ελληνες γιατρούς που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση χρηματισμού από πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία του εξωτερικού.

Πρόκειται για το σκάνδαλο των εκατομμυρίων ευρώ που αποκαλύφθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και αφορά την εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού «DePuy». Στην αντιπροσωπεία της στη χώρα μας εντοπίστηκε λίστα με ονόματα ορθοπεδικών, από τους οποίους η εταιρεία φέρεται να αποκόμισε κέρδη (κατά πληροφορίες ύψους 5,1 εκατ. ευρώ) στο διάστημα 2002- 2005, καθώς και ντοσιέ με αναλυτικά στοιχεία για τις επεμβάσεις.

Απαντώντας χθες στη Βουλή, σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η «υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο προκειμένου η δικαιοσύνη να φτάσει στο τέλος». Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενημέρωσε το Σώμα πως αναμένεται το πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων, που ζήτησε την παράταση της εισαγγελικής εντολής προκειμένου να ολοκληρώσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οπως εξήγησε ο κ. Σαχινίδης, «οι δωροδοκίες έγιναν υπό τη μορφή κινήτρων για την εκπαίδευση μέσω επιστημονικών συνεδρίων και αποκρύπτονταν μέσω της αύξησης της τιμής των προϊόντων της " DePuy" που ήταν διπλάσιες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο». Συμπλήρωσε πάντως ο υφυπουργός πως «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών διενεργούν δύσκολους και χρονοβόρους ελέγχους σε μια από τις πιο διεφθαρμένες αγορές, όπως αυτές των νοσοκομειακών υλικών».

Σε «διεθνή διασυρμό της χώρας μας», αναφέρθηκε η βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης μίλησε για «καθεστώς ατιμωρησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου