Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μ. Βρετανία: Φυλάκιση 12 μηνών για δωροδοκία Ελλήνων ιατρών

Στις βρετανικές φυλακές οδηγήθηκε χθες ο 44 ετών John Dougall, μετά την ομολογία του ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου ότι προχώρησε μέσω τρίτων σε δωροδοκία Ελλήνων ιατρών, προκειμένου να αποσπά συμβόλαια για προϊόντα της DePuy, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

«Ο Dougall, ομολόγησε ότι στο διάστημα 2002-2005 διοχέτευσε ποσό άνω των 4,5 εκατ. στερλινών προς Έλληνες ιατρούς. Τα ποσά εγγράφονταν ως δαπάνες επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ το ύψος των συμβολαίων προς τη DePuy έφτασε στο ίδιο χρονικό διάστημα τα 20 εκατ. στερλίνες», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση κατά την οποία στέλεχος βρετανικής εταιρείας φυλακίζεται για δωροδοκία ξένων αξιωματούχων, σχολιάζει η Guardian, σύμφωνα με την οποία ο Dougall θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 12 μηνών, παρά το γεγονός ότι η βρετανική SFO (Serious Fraud Office) υποστήριξε ότι λόγω της πλήρους συνεργασίας του με τις αρχές, ο καταδικασθείς θα έπρεπε να εκτίσει ηπιότερη ποινή.

Τα ποσά των δωροδοκιών έφταναν στην Ελλάδα μέσω Έλληνα μεσάζοντα και της εταιρείας του με έδρα τις Νήσους Μαν.

Τα χρήματα κατέληγαν σε «μαύρη τρύπα» και χρησιμοποιούνταν για δωροδοκίες, αλλά και για να χρηματοδοτούνται ταξίδια αναψυχής Ελλήνων ιατρών, φέρεται να ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο John Kelsey-Fry είπε ακόμα, όπως αναφέρει η Guardian, ότι οι δωροδοκίες αποκρύπτονταν μέσω της αύξησης κατά 20% των τιμών των προϊόντων της DePuy, οι οποίες στην Ελλάδα είχαν φτάσει να είναι διπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές ήταν τόσο υψηλές στην Ελλάδα ήταν η διαφθορά στην αγορά. Και χαμένοι αποδεικνύονται οι Έλληνες φορολογούμενοι», δήλωσε ο αξιωματούχος της SFO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου