Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Νέο ασφαλέστερο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων παρουσίασε η Fed

Νέο χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων, που θεωρείται σχεδόν αδύνατο να παραχαραχθεί, παρουσίασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.


Η μορφή του Μπέντζαμιν Φράνκλιν παραμένει στην όψη του χαρτονομίσματος, που συνοδεύεται πλέον από υδατογράφημα της ιστορικής «Καμπάνας της Ελευθερίας» στη Φιλαδέλφεια και από απεικόνιση μελανοδοχείου. Η κάθετη γαλάζια ταινία ασφαλείας του νέου χαρτονομίσματος αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικές αστραφτερές ταινίες, που αντανακλούν το φως και εμφανίζουν μικρές καμπάνες της Ελευθερίας υπό γωνία.

Το νέο χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 10 Φεβρουαρίου 2011. «Εκτιμούμε ότι τα δύο τρίτα των χαρτονομισμάτων των 100 δολαρίων κυκλοφορούν εκτός ΗΠΑ», είπε ο κ. Μπερνάνκι, που υπογράμμισε ότι τα 6,5 δισεκατομμύρια παλιά 100δόλαρα θα παραμείνουν εν ισχύ. Το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων είναι το τελευταίο που δέχεται ριζικό επανασχεδιασμό. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2003, με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων των 20 δολαρίων, ενώ ακολούθησαν τα νέα χαρτονομίσματα των 50, 10 και 5 δολαρίων. Μόνο το χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου διατηρεί την παλιά του μορφή.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο να δυσχεράνουν το «έργο» των παραχαρακτών. Το 100δόλαρο είναι ο αγαπημένος στόχος των εγκληματιών αυτών εκτός ΗΠΑ, ενώ οι εγχώριοι παραχαράκτες προτιμούν το 20δόλαρο. Το επανασχεδιασμένο 100δόλαρο επρόκειτο να τεθεί σε κυκλοφορία το 2008, αλλά η εισαγωγή του αναβλήθηκε για να δοθεί χρόνος στις κρατικές υπηρεσίες να τελειοποιήσουν τα συστήματα προστασίας του.

Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και η ειδική μελάνη με την οποία είναι τυπωμένο το μελανοδοχείο δίπλα στον Φράνκλιν. Εάν στρέψουμε το χαρτονόμισμα προς τη μία πλευρά, το μελανοδοχείο γίνεται πράσινο, ενώ αν το χαρτονόμισμα στραφεί προς την άλλη, το μελανοδοχείο γίνεται καφέ.

Η Fed αποφάσισε να διατηρήσει τη μορφή του Φράνκλιν στην όψη του 100δόλαρου και την απεικόνιση του ιστορικού κτιρίου «Ιντιπέντενς Χολ» στη Φιλαδέλφεια, τόπο υπογραφής της Ανακήρυξης Ανεξαρτησίας το 1776.

http://www.kathimerini.gr/ με στοιχεία από AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου