Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ !

Κραδασμούς στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και εκνευρισμό στο επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή προκαλεί η ορατή πλέον πορεία αποστασιοποίησης του κ. Αντώνη Σαμαρά από τα πεπραγμένα της περιόδου 2004 - 2009.

Οι κλιμακούμενοι τόνοι αυτοκριτικής, με επίκεντρο την οικονομία και τη διαχειριστική λογική που χαρακτήρισε πτυχές των κυβερνήσεων Καραμανλή, κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις του προέδρου της Ν. Δ. το Σαββατοκύριακο. Οπως, επίσης, και η δέσμευσή του για αυτοκάθαρση του κόμματος. «Οσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας» είπε την Κυριακή στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε επισημάνει «δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν καλύπτουμε κανένα. Και όταν λέμε κανένα, εννοούμε κανένα».

Οι θέσεις του κ. Σαμαρά πυροδότησαν άμεσα νέο κύκλο ομφαλοσκόπησης στο κόμμα της Ν. Δ., με ζητούμενο τόσο τα πρόσωπα που κρίνεται ότι έχουν πλέον «φθαρεί» όσο και το εύρος της κάλυψης που παρέχεται από τη νέα ηγεσία προς τον πρώην πρωθυπουργό.
Τη σχετική συζήτηση τροφοδότησε και η στάση μελών της νέας ηγετικής ομάδας, που είτε (Βασ. Μιχαλολιάκος) «φωτογράφιζαν» στελέχη που ήδη είναι ουσιαστικά «εκτός», όπως οι κ. Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος, είτε κατέφευγαν (Γ. Μανώλης) σε χρησμούς για «κάποιους που δεν θέλουν να καταλάβουν».

Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά να απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των κυβερνήσεων Καραμανλή, όπως αυτό καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, προκαλεί την «αντισυσπείρωση» στελεχών που υπηρέτησαν στις κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού δεν έκρυβαν, για πρώτη φορά από την εσωκομματική εκλογή του Νοεμβρίου, τον εκνευρισμό τους. «Αυτοκάθαρση έχει υπάρξει είτε γιατί δεν ανακηρύχθηκαν ως υποψήφιοι ορισμένα στελέχη είτε γιατί ο λαός τους έστειλε σπίτι τους» εξηγούσαν οι ίδιοι, εκτιμώντας ότι οι τοποθετήσεις των συνεργατών του κ. Σαμαρά πυροδοτούν την εσωστρέφεια. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως επιχειρείται ο «τεμαχισμός» της διακυβέρνησης Καραμανλή προκειμένου κάποιοι, όχι απαραιτήτως από τη Ρηγίλλης, να οικειοποιηθούν τα θετικά και να απορρίψουν τα όποια αρνητικά. Το κλίμα περιέγραψε ο πρώην υπουργός κ. Πρ. Παυλόπουλος (Κανάλι 1). Δεν υπάρχει διαζύγιο με την κυβέρνηση Καραμανλή σημείωσε, εξηγώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν τοποθετείται δημοσίως διότι το σημαντικό του έργο «μιλάει και θα μιλάει γι' αυτόν». Παράλληλα, συνομιλητές του κ. Καραμανλή εξέφραζαν την έκπληξή τους για τις διακινούμενες πληροφορίες περί επικείμενης συνάντησης μεταξύ των κ. Σαμαρά - Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα».

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. βρίσκεται σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και την 25η Μαρτίου, προκειμένου να ενημερώσει τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά για τις προτάσεις της Ν. Δ. όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό άλλωστε του ζήτησε και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο, την Παρασκευή. Η Ρηγίλλης επιδιώκει να προγραμματιστούν επίσημες συναντήσεις του κ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με το βάρος να δίδεται σε Λονδίνο, Ρώμη, Μαδρίτη και Βερολίνο.
(Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου