Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Η έκθεση του " Στεητ Ντηπάρτμεντ " για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, εχθές .

Δημοσιεύτηκε χθες η επίσημη έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα για το 2009.

Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση δεν παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αναφέρεται ότι σημειώθηκαν ορισμένες παραβιάσεις από μέρους των δυνάμεων Ασφαλείας, ιδιαίτερα σε βάρος παράνομων μεταναστών και αθιγγάνων. Επίσης στην έκθεση σημειώνεται ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει λάβει, από τον Οκτώβριο, σειρά μέτρων, όπως το προσωρινό κλείσιμο του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Παγανή, η σύσταση επιτροπής για την αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου και η σύσταση μεσολαβητικών συμβουλίων για την προστασία των μεταναστών.

Αναφορά γίνεται στο τμήμα περί σεβασμού της ακεραιότητας του ατόμου για καταγγελίες οργανώσεων και επιτροπών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για επιθέσεις ακροδεξιών και καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, αν και έχει σημειωθεί μικρή μείωση των καταγγελιών για καταχρήσεις αστυνομικών αρχών κατά μεταναστών, το 2007 και 2008. Σημειώνεται ακόμη ότι παρατηρήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε πολλές φυλακές και σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών.
Η έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ επισημαίνει παράλληλα ορισμένους νομικούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στην θρησκευτική ελευθερία, καθώς και ελλείψεις σε μέσα και νομική βοήθεια για άτομα που ζητούν άσυλο και για πρόσφυγες. Τέλος, στο τμήμα για τις εθνικές και εθνοτικές μειονότητες επαναλαμβάνονται αναφορές σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως "μειονότητες" ή "γλωσσικές μειονότητες".

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται, σύμφωνα με την έκθεση, στην άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη σλαβική διάλεκτο ως "μακεδονική", ενώ οι ελληνικές αρχές και τα δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο "Μακεδόνας" προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν. (Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου