Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

"Ο Αλλάχ τρώει πόρτα" στην Κομητηνή !

Καμία δομή για τους ηλικιωμένους της μειονότητας δεν υπάρχει σήμερα στη Ροδόπη, παρ' ότι αποτελούν το μισό πληθυσμό του νομού.

Οι μετακινήσεις των νέων της μειονότητας στο εξωτερικό ή στα αστικά κέντρα δημιουργούν την ανάγκη να πάνε οι γεροντότεροι σε οίκους ευγηρίας.

Το ένα και μοναδικό γηροκομείο στην Κομοτηνή βρίσκεται υπό την πνευματική εποπτεία της Μητρόπολης Μαρώνειας-Κομοτηνής και δεν φιλοξενεί ούτε έναν μουσουλμάνο.

«Οσες αιτήσεις υποβλήθηκαν στο παρελθόν, δεν έγιναν δεκτές με την επίσημη αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι βρίσκεται υπό τη σκέπη της Εκκλησίας, καθίσταται χώρος ακατάλληλος και απαγορευτικός για αλλόθρησκους», λέει μειονοτικός δημοσιογράφος.

«Δεν γνωρίζω κάποιον γέροντα μουσουλμάνο να έχει γηροκομηθεί ποτέ εκεί. Ωστόσο, δεν μπορώ να δηλώσω ότι δεν τους δέχονται», θα συμπληρώσει ο Μουσταφά Μουσταφά, νομαρχιακός σύμβουλος και πρώην βουλευτής του ΣΥΝ.

Επισήμως, το γηροκομείο δεν αρνείται τη φιλοξενία στους μουσουλμάνους. Οι ίδιοι όμως γνωρίζουν ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι και βέβαια δεν θα χτυπούσαν εύκολα την πόρτα ενός ιδρύματος της Εκκλησίας.

Η πρόεδρος του γηροκομείου Ελένη Αυγίτσου εξηγεί ότι «πρόκειται για ένα ίδρυμα χριστιανικό. Ως εκ τούτου, το γεγονός αυτό και μόνο, καθιστά δύσκολη και ίσως ανέφικτη την παραμονή σ' αυτό γερόντων που ανήκουν σε άλλη θρησκεία».

Αλλαξαν οι συνθήκες

Από την άλλη πλευρά, στους κόλπους της μειονότητας συζητείται ολοένα και πιο έντονα το ζήτημα της δημιουργίας ενός οίκου ευγηρίας: «Μέχρι τώρα η κοινωνική συνοχή ήταν τέτοια, που ίσως να μην καθιστούσε τη δημιουργία μιας δομής αυτού του τύπου αναγκαία.

»Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και μάλλον το επιτάσσουν. Πολλά νέα παιδιά φεύγουν μετανάστες και αφήνουν τους γέροντες πίσω στα χωριά. Ακόμη όμως και αν δεν μεταναστεύσουν, στην πλειονότητά τους μετακινούνται στα αστικά κέντρα. Και είναι προφανές, ότι μπορεί να μην υπάρχουν άλλα μέλη της οικογένειας για να τους φροντίζουν. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ενδέχεται κάποιοι ηλικιωμένοι να μην έχουν οικογένεια, οπότε η ύπαρξη ενός χώρου για να φιλοξενηθούν κρίνεται απολύτως αναγκαία», θα προσθέσει ο Μ. Μουσταφά.

Ειδικά τον τελευταίο καιρό το θέμα για τη δημιουργία γηροκομείου στη Ροδόπη έχει τεθεί και στους τοπικούς βουλευτές, τόσο στους χριστιανούς όσο και στους μουσουλμάνους. Μάλιστα για το ζήτημα έχει δείξει ευαισθησία και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή.

Ο Ιλχάν Αχμέτ, πρώην βουλευτής της Ν.Δ., τονίζει και αυτός ότι εδώ και καιρό γίνονται συζητήσεις για να βρεθεί μια λύση: «Για να μιλήσουμε όμως σε ρεαλιστική βάση, ακόμη κι αν υπάρχουν γέροντες, οι οποίοι έχουν ανάγκη μιας τέτοιας δομής, δύσκολα θα χτυπούσαν την πόρτα του γηροκομείου της Μητρόπολης. Οι περισσότεροι δεν θα το ήθελαν.

»Ολοι οι ηλικιωμένοι μουσουλμάνοι είναι άνθρωποι με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα και απόλυτα συνεπείς στα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Το τελετουργικό της προσευχής τους για παράδειγμα, το οποίο για αυτούς πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, ενδεχομένως να ενοχλούσε τους χριστιανούς συγκατοίκους. Αρα έπρεπε να δημιουργηθεί μια τέτοια δομή, αποκλειστικά για τους ανθρώπους της μειονότητας».
(πηγή Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου