Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Εγκεμέν Μπαγίς: Ειλικρινής επιθυμία για λύση ! Συναντήθηκε με Παπανδρέου στις Βρύξέλες .

«Ο γείτονας έχει ανάγκη από το αλάτι του γείτονα»

Για πρώτη φορά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Αγκυρα υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, που επιθυμούν ειλικρινά την λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σε δηλώσεις του μετά από σύντομη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου το Σάββατο στις Βρυξέλλες, οι οποίες δημοσιεύονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Μπαγίς, δήλωσε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο γενναίοι ηγέτες» οι οποίοι «μέχρι σήμερα συναντήθηκαν 70 φορές».

Σημείωσε πως η Τουρκία αναμένει την 30η του τρέχοντος μηνός, που, όπως ανέφερε, είναι η ημερομηνία που (οι δυο ηγέτες) θα ανακοινώσουν σε ποια θέματα συνεννοήθηκαν.

Ο κ. Μπαγίς τόνισε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη δήλωση αυτή, «τόσο για τους ομογενείς της Τουρκίας στο νησί όσο και για την ειρήνη στη Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ζήτημα της επίλυσης των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας'', σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά στην Αθήνα και την Αγκυρα υπάρχουν ισχυρές κυβερνήσεις που θέλουν τη λύση των διαφορών.

Οπως είπε, «πίσω από τις κυβερνήσεις αυτές υπάρχει μια ιδιαίτερα ισχυρή λαϊκή βούληση».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ων δυο χωρών σημείωσε πως «ούτε η Τουρκία ούτε και η Ελλάδα χρειάζονται περισσότερους στρατιωτικούς αμυντικούς μηχανισμούς».

«Εχουμε μεγαλύτερη ανάγκη από σχολεία, νοσοκομεία, ή αεροδρόμια και βιβλιοθήκες», δήλωσε ο κ. Μπαγίς,

Πρόσθεσε ακόμη πως οι χώρες της ΕΕ λένε από τη μια πλευρά σταματήστε τις στρατιωτικές δαπάνες, αλλά από την άλλη προσπαθούν να πουλήσουν στη μια χώρα ελικόπτερα, στην άλλη υποβρύχια και στην άλλη άρματα».

«Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και σε εμάς», ανέφερε, προσθέτοντας πως «γι' αυτό θέλουμε την λύση των προβλημάτων, ώστε να μην είναι το Αιγαίο θάλασσα των στρατιωτών».

«Ο γείτονας έχει ανάγκη από το αλάτι του γείτονα», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός χρησιμοποιώντας ένα γνωστό τουρκικό γνωμικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου