Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ", λέει ο Παπανδρέου .

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Παπανδρέου παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της στην ΕΕ και την ευρωζώνη και αποκάλεσε άσχετους όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί, πριν από όλα για να διασωθεί η οικονομία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και την καταδίκη της σε βαθιά ύφεση και παρακμή.

Αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας και πρέπει να πείσουμε εταίρους και διεθνείς συνομιλητές μας, ότι εάν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και περιορισμοί στους κερδοσκόπους που τζογάρουν κυριολεκτικά σε βάρος ολόκληρων κοινωνιών, το θύμα αύριο δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που θα βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζητεί από τους εταίρους της να δημιουργηθεί από τώρα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να παρέμβει στις αγορές και να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο και τον Βέλγο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι
34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

"Η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα για εγκληματικές επιλογές προηγούμενων ετών, που την έφεραν σε αδιέξοδο και ένα βήμα πριν από την αδυναμία δανεισμού", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο 34ο συνέδριο της ΓΣΕΕ και χαρακτήρισε "ιστορικές και αυταπόδεικτες" τις ευθύνες της ΝΔ.

Επίσης τόνισε ότι θέλει δίπλα και όχι απέναντι τους κοινωνικούς φορείς και κυρίως τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συνεισφορά και των συνδικάτων στην προσπάθεια, που καταβάλλεται, για να βγει η χώρα από την κρίση και για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, στέλνοντας παράλληλα σκληρό μήνυμα στους "κερδοσκόπους" των αγορών, αλλά και σε όσους φοροδιαφεύγουν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει δύσκολη μάχη εντός και εκτός της χώρας, αλλά δεσμεύτηκε ότι "οι κόποι" των εργαζομένων και των πολιτών "θα πιάσουν τόπο".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "θα προχωρήσουμε μπροστά, μέσα από το διάλογο, χωρίς τη βία που μας αδικεί διεθνώς", ενώ επισήμανε ότι προσβλέπει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στη συνεχή διαβούλευση, λέγοντας ότι "η πορεία θα είναι δύσκολη, αλλά σε τρία χρόνια θα έχουμε αλλάξει σελίδα".

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η διάσωση της οικονομίας και ανάκτιση της αξιοπιστίας είναι απαραίτητη συνθήκη για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, που μας αξίζει", ώστε σε συνδυασμό με τις αναπτυξιακές και θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η χώρα να μπει σε τροχιά "πράσινης" ανάπτυξης και παραγωγικότητας.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού συστήματος "που τα τελευταία χρόνια" συμβιβάστηκε και "έμεινε άπραγο" απέναντι σε φαινόμενα "ανομίας, ατιμωρησίας και διαφθοράς", υπογραμμίζοντας ότι "σήμερα, αυτή η εποχή τελειώνει οριστικά".

Επίσης πρόσθεσε ότι με το φορολογικό νομοσχέδιο "κλείνει ο κύκλος της αδικίας, τελειώνουν οριστικά οι αδιανόητες φοροαπαλλαγές και τα εξοργιστικά προνόμια των λίγων και φορολογούνται από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία μέχρι τα μερίσματα από τις μετοχές και από τις οφ σορ επιχειρήσεις μέχρι και την εκκλησιαστική περιουσία και μειώνονται οι συντελεστές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, "ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αλλαγών, εάν παρατηρηθούν "λάθη".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ από την πλευρά του, απευθυνόμενος στους εργοδότες είπε "να πάρουν χαμπάρι ότι θα υπογράψουμε σύμβαση και εν μέσω κρίσης. Δεν μας νοιάζει τί λένε ο κ. Τρισέ και ο ΟΟΣΑ που για κάθε νόσο έχουν την ίδια συνταγή".

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη που δηλώνουν ότι θα λύσουν το ασφαλιστικό, ο κ. Παναγόπουλος είπε χαρακτηριστικά: "Κούνια που τους κούναγε".

"Το πολιτικό σύστημα στηρίχτηκε στις πελατειακές σχέσεις"

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για χρεοκοπία του μοντέλου οικονομικής διαχείρισης, το οποίο στηρίχτηκε σε αναδιανομή των δανειακών.

Παράλληλα, μίλησε για ένα πολιτικό σύστημα που στηρίχτηκε στις πελατειακές σχέσεις, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση Καραμανλή, γιατί το κόμμα της ΝΔ δεν άλλαξε αυτό το στρεβλό μοντέλο όπως είχε υποσχεθεί, αλλά υπέκυψε στον πειρασμό του διαχειριστικού κυβερνητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου