Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ; Με αφορμή την ελληνική οικονομική κατάσταση.

Πολλά σενάρια ακούγονται τελευταία για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, μαύρο χρήμα, παραοικονομία και διαφθορά στη χώρα μας. Το σύνολο όλων αυτών των δυσχερών καταστάσεων στοιχίζει στην ελληνική οικονομία περί τα 70 με 80 δις ευρώ ετησίως. Στην προσπάθειά της, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει, κάπως, το σύνολο της παραοικονομίας στη χώρα επιβάλει ως "αναγκαίο" μέτρο την υποχρεωτική συναλλαγή με πιστωτικές κάρτες ή επιταγές για ποσά άνω των 1500 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση οι συναλλαγές θα είναι εκτός νόμου ή απλούστερα παράνομες.

Κάτι τέτοιο, όμως, στην παρούσα οικονομική συγκυρία και λόγω του αυξημένου ποσοστού των πολιτών που βρίσκονται ήδη στον "Τειρεσία" θα έθετε εκτός οικονομικών συναλλαγών δύο εκατομμύρια Έλληνες . Στον αντίποδα, η λύση που φαίνεται να προκρίνεται μεσοπρόθεσμα για την ελληνική περίπτωση είναι η συναλλαγή με το πλαστικό χρήμα εν' πρώτοις, εξού και η ρύθμιση χρεών που νομοθέτησε η Υπουργός Κατσέλη και, αργότερα σε μια πιο ριζοσπαστική λύση. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τις δυνατότητες να μπορούμε να συναλλασσόμαστε μόνο με τη "λογιστική" μορφή του χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αυτό θα περιόριζε δραστικά όλες τις παράνομες συναλλαγές και θα ενεφάνιζε, ("υπό το φως του Ήλιου"), όλο το μαύρο χρήμα που διακινείται στην ελληνική παραοικονομία .

Μόνο από τα οφέλη του ΦΠΑ σε μια τέτοια περίπτωση τα έσοδα του δημοσίου θα αυξάνονταν το λιγότερο με 7-8 δις ευρώ άμεσα. Ήδη στη Γερμανία όλες οι συναλλαγές, πληρωμή μισθών, συντάξεων και όλων των "υψηλών" ποσών γίνονται δια μέσω του τραπεζικού συστήματος. Έτσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το "χρήμα" αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και μέσο άνομων συναλλαγών. Η κατάργησή του είναι μακροπρόθεσμα απαραίτητη, για τη δε ελληνική πραγματικότητα άμεση σωτηρία.
Φυσικά, ένα τέτοιο "τεχνολογικό" άλμα προυποθέτει άρτια μηχανογραφικά συστήματα και υψηλής ποιότητας δια - και - τραπεζικό σύστημα. Η ελληνική πρακτική έχει αποδείξει από την άλλη ότι όλες οι προσπάθειες σοβαρής μηχανοργάνωσης του αχανούς ελληνικού κράτους έχουν πέσει στο κενό με πολλά δις ζημία, (προς όφελος κάποιων!). Η τεχνολογία είναι εδώ και μας περιμένει.. το τρένο των αλλαγών σφυρίζει και είναι στο χέρι μας ή καλύτερα στ' αφτί μας να το ακούσουμε.. αλλιώς θα την "ακούσουμε" !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου