Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ανταρτοπόλεμο ξεκινάει η Βρετανία εναντίον των ΗΠΑ

Την αντίθεσή τους με τη στάση της Βρετανίας απέναντι στις ΗΠΑ, εξέφρασαν βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα επιτροπή βρετανών βουλευτών, σε έκθεσή της επισημαίνει ότι θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να τολμά να λέει όχι στις ΗΠΑ όταν πρέπει.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να δείχνει λιγότερο σεβασμό και να είναι πιο πρόθυμο να πει όχι στις ΗΠΑ όταν τα συμφέροντα μας αποκλίνουν" αναφέρει η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

Η επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει αν υιοθετηθεί μια πιο ρεαλιστική πολιτική σε ότι αφορά στις σχέσει με τις ΗΠΑ με πρώτο στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

"Το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον έχουν στενές και πολύτιμες σχέσεις αλλά ο όρος της 'ειδικής σχέσης με την ιστορική της έννοια, για να περιγράψει τη συνολική σχέση που εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να παραπλανήσει και σας συνιστούμε να την αποφύγετε", αναφέρεται στην έκθεση.

Ο όρος "ειδική σχέση" χρησιμοποιήθηκε λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τον "πατέρα της νίκης" Ουίνστον Τσόρτσιλ, για να περιγράψει αφενός τη μάχη κατά του ναζισμού και αφετέρου τον κοινό αγώνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου που μόλις άρχιζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου