Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ "ΚΑΛΥΨΕΙ" Η Ε. Ε. !

Με τον πλέον σαφή τρόπο έθεσε χθες ο πρωθυπουργός τους Ευρωπαίους ομολόγους του προ των ευθυνών τους σε περίπτωση που στην επικείμενη σύνοδο κορυφής δεν συναποφασίσουν απτή στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του οικονομικού της αδιεξόδου. «Στις 25 και 26 Μαρτίου η Ενωση θα λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, αλλά το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα, η οποία θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, συνεκτιμώντας τις αποφάσεις αυτές» τόνισε χαρακτηριστικά κ. Γ. Παπανδρέου από την Ουγγαρία, όπου βρίσκεται. Υπονόησε έτσι ευθέως ότι σε άλλη περίπτωση το αργότερο σε δέκα ημέρες η χώρα μας θα αναζητήσει άμεση δανειακή υποστήριξη από το ΔΝΤ για να αποφύγει τα ληστρικά επιτόκια των αγορών, με όποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει η ελληνική αυτή επιλογή στη Ζώνη του Ευρώ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της συγκυρίας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε εκτάκτως να μεταβεί σήμερα από τη Βουδαπέστη στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει συνάντηση το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, ενώ αύριο θα μιλήσει στην Ειδική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την Οικονομική και Κοινωνική Κρίση.

Η χθεσινή προειδοποίηση του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι έγινε στον απόηχο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που λόγω της άρνησης της Γερμανίας να δεσμευθεί για οποιαδήποτε οικονομική στήριξη της Ελλάδας κατέληξε σε αδιέξοδο. Εχει δε και συμβολική σημασία ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να απευθύνει την εναγώνια αυτή προειδοποίηση στους εταίρους του, παρουσία του Ούγγρου ομολόγου του, η χώρα του οποίου έχει, ως γνωστόν, ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου είναι σαφές ότι στοχεύει και στην προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο εξώθησης της χώρας στο ΔΝΤ. Τον στόχο αυτό, άλλωστε, εξυπηρετούσε και άλλη μια χθεσινή αποστροφή του κ. Παπανδρέου. Αφού για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε σκληρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πλέον άμεση απάντηση για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας με επιτόκια παρόμοια με αυτά που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πιθανή αυτή εξέλιξη αναφέρθηκε εκτενώς χθες και η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία εκτίμησε ότι το ποσοστό να προσφύγει η χώρα μας στο ΔΝΤ αγγίζει πλέον το 70%, εφόσον στην επικείμενη σύνοδο κορυφής η Ε.Ε. δεν συμφωνήσει μια άλλη δανειακή διέξοδο για την Ελλάδα. Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι η κ. Κατσέλη υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν θα εξαναγκασθεί σε επιπλέον μέτρα σε περίπτωση προσφυγής της στο ΔΝΤ, καθώς οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις υπερκαλύπτουν τις συνήθεις αξιώσεις των τεχνοκρατών του Ταμείου.

Εν τω μεταξύ νέο ενδοκομματικό πρόβλημα, ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στη Θεσ/νίκη, προκάλεσε μια φράση του κ. Θ. Πάγκαλου που χαρακτήρισε «τελείως ηλίθιους» όσους στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα τάχθηκαν κατά του νόμου για τη χορήγηση ιθαγένειας στους μετανάστες. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, τα σχετικά αποσπάσματα αφαιρέθηκαν (!) από την επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, όπως και το αντίστοιχο του κ. Σωκ. Ξυνίδη που επί της ουσίας συμφώνησε με τον κ. Πάγκαλο. (ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου