Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στο οποίο εκτός από την Ε.Ε. θα έχει ενεργό συμμετοχή -τεχνική αλλά και οικονομική- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ότι το ΔΝΤ πρέπει να εμπλακεί σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, που ενδέχεται να περιλαμβάνει επίσης διμερή δανεισμό από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί στη Λεττονία και την Ουγγαρία το 2008, σημειώνει η Wall Street Journal επικαλούμενη Γερμανούς αξιωματούχους. Οι Financial Times σημειώνουν ότι παρ' όλο που το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι αντίθετο με τέτοιο ενδεχόμενο, οι νομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου επιμένουν ότι οποιασδήποτε άλλης μορφής διάσωση, μόνο ευρωπαϊκή και χωρίς το ΔΝΤ θα παραβιάζει την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.
Πρόκειται για μείζονος σημασίας αλλαγή πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση, αναφέρει η εφημερίδα. Ωστόσο, αν η γερμανική κυβέρνηση καταλήξει στην απόφαση ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, θα πρόκειται για ήττα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, που υποστηρίζουν ότι η όποια ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη πρέπει να περιοριστεί αυστηρά σε τεχνικό επίπεδο. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο χώρα-μέλος της Ευρωζώνης να καταφύγει στο ΔΝΤ. Πάντως, χθες, ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος επέμενε, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τελικά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε εξωτερική βοήθεια για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Αν και τις τελευταίες εβδομάδες εξετάζονται τρόποι για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας που δεν θα παραβίαζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (διμερή δάνεια), οι νομικοί σύμβουλοι της κ. Μέρκελ επιμένουν ότι ακόμη και αυτή η ρύθμιση θα προσβληθεί στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να καταφύγει στο ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ από τις Βρυξέλλες η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες: «Η θέση της Γαλλίας είναι «απόλυτα συμβατή» με τη θέση της Γερμανίας πως δεν πρέπει να δοθεί «εσπευσμένα» βοήθεια προς την Ελλάδα από χώρες της Ευρωζώνης». Ταυτόχρονα, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επί μία δεκαετία, Γκι Φερχόφσταντ, χαρακτήρισε «θλιβερές» τις απόψεις της κ. Μέρκελ περί αποπομπής από την Ευρωζώνη. «Είναι προφανές ότι η κ. Μέρκελ δεν θέλει ευρωπαϊκή λύση», είπε χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που οικοδομήσαμε επί δεκαετίες. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον πόλεμο με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη».

Λίγη ώρα αφότου ο κ. Γ. Παπανδρέου δήλωνε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν αποκλείει ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλεγε ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν «φυσιολογική, λογική και συνετή». Σύμφωνα με τα συμφραζόμενα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής εννοούσε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, τότε η θέση του Ελληνα πρωθυπουργού είναι «απόλυτα λογική και σώφρων, καθότι υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του». Αν και η Κομισιόν δηλώνει ότι είναι έτοιμη να καταθέσει το σχέδιο για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλώνει ότι για να γίνει συζήτηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να προηγηθεί αίτημα της Ελλάδας. Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο και πλέον η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Γιουρογκρούπ Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, αν και δηλώνει ότι το θέμα του μηχανισμού βοήθειας θα συζητηθεί «ούτως ή άλλως» από τους αρχηγούς κρατών, δεν προσδιορίζει πότε.

Η ημερομηνία είναι αποκλειστική απόφαση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, καταλήγει. Ολα θα κριθούν λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής, λένε πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προβλέπουν ότι ο κ. Βαν Ρομπέι θα αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθηνών - Βερολίνου και Παρισίων.
(πηγή Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου