Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Με συντριπτική ήττα απειλείται ο Σαρκοζύ .


Με συντριπτική ήττα απειλούνται η γαλλική κεντροδεξιά και ο Νικολά Σαρκοζί στις φετινές περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, ο πρώτος γύρος των οποίων διεξήχθη χθες. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν στις 21.00 ώρα Ελλάδας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα προηγείται με 30%, ακολουθεί το UMP του Νικολά Σαρκοζί με 26,5%, ενώ οι Οικολόγοι και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνουν ποσοστά από 12%-13%.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, το μήνυμα της κάλπης αποτελεί «ψήφο τιμωρίας» για το Γάλλο πρόεδρο, σε μια περίοδο που η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο ναδίρ και η χώρα αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Οι περιφερειακές εκλογές είναι η τελευταία μεγάλη δοκιμασία για το Νικολά Σαρκοζί, καθώς πρόκειται για την τελευταία εκλογική αναμέτρηση που πραγματοποιείται πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Πόλωση

Το στίγμα της πόλωσης και της έντασης που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία έδωσε με τον πιο εύγλωττο τρόπο η εφημερίδα «Liberation», η οποία ανέφερε σε άρθρο της ότι «ελάχιστες φορές οι τοπικές εκλογές είχαν τόσο εθνικό χαρακτήρα», επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα «θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό τοπίο» ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλα τα κόμματα ήταν, ωστόσο, η εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, που υπολογίζεται περίπου στο 47,5%, ξεπερνώντας και τις πλέον δυσάρεστες προβλέψεις. Οι δημοσκοπήσεις ανέμεναν ότι η συμμετοχή θα κυμαινόταν κοντά στο 50%, ωστόσο τρεις ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανερχόταν μόλις στο 39,2%, έναντι 49,6% την αντίστοιχη χρονική στιγμή στις εκλογές του 2004. Η αγωνία, ωστόσο, παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 21 Μαρτίου, οπότε και θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών.

Προβάδισμα

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διέθετε ελαφρύ προβάδισμα έναντι του UMP, με τα ποσοστά των δύο κομμάτων να κυμαίνονται περί το 30%. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο δεύτερο γύρο οι Σοσιαλιστές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμαχήσουν με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς και τους Οικολόγους, πετυχαίνοντας μία σημαντική νίκη επί της Κεντροδεξιάς.

Οι Σοσιαλιστές ευελπιστούν ότι θα επιφέρουν το «μεγάλο χτύπημα» κατά του κ. Σαρκοζί φέτος, πετυχαίνοντας ακόμη καλύτερες επιδόσεις από αυτές των περιφερειακών εκλογών του 2004, οπότε και ανέλαβαν τον έλεγχο των 20 από τις 22 περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, συν δύο από τις 4 των υπερπόντιων εδαφών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των μεταρρυθμίσεων που δρομολογεί το τελευταίο διάστημα ο Ν. Σαρκοζί, σε μια περίοδο που τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας βρίσκονται εκτός ελέγχου, η ανεργία έχει υπερβεί το 10% και η γαλλική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό.

Στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών οι δύο «μεγάλες κυρίες» του κόμματος, Μαρτίν Ομπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προσδοκούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών προς όφελός τους ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, διεκδικώντας το χρίσμα του κόμματος ενάντια στο Ν. Σαρκοζί.
(πηγή Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου