Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Τί προβλέπει για τις αποδείξεις το νέο φορολογικό .

Σε έναν απλό φάκελο θα πρέπει να βάζουν τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι και τον αποστέλλουν ή να τον υποβάλλουν μαζί με τη φορολογική δήλωση στην Εφορία.

Αυτό προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο για όλους καθώς από εφέτος για να έχει κάποιος φορολογούμενος το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις τουλάχιστον 1.200 ευρώ.

Μόνο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω των 6.000 ευρώ δεν έχουν αυτή την υποχρέωση.

Σύμφωνα με διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, ο φορολογούμενος δικαιούται το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ εφόσον προσκομίζει στην Εφορία αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποιεί ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν.
Το ελάχιστο ύψος των δαπανών αυτών υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση το δηλούμενο και φορολογούμενο με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα του φορολογουμένου.

Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν ανέρχεται σε 10%, δηλαδή σε 1.200 ευρώ.

Για ατομικό εισόδημα πάνω 12.000 ευρώ, το ελάχιστο ύψος δαπανών υπολογίζεται με συντελεστή 10% για το κλιμάκιο ως τα 12.000 ευρώ και για το μέρος του εισοδήματος που είναι πάνω από το ποσό εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Στην περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που προκύπτουν με βάση τους παραπάνω συντελεστές, τότε θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη φορολογία 10% επί του ποσού των αποδείξεων που υπολείπονται για να συμπληρωθεί το αφορολόγητο. Το ποσό των δαπανών για την επιβολή ή την έκπτωση φόρου του προηγούμενου εδαφίου σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ για τον υπόχρεο και τα 30.000 ευρώ για συζύγους.
(Το Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου