Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Απογαλακτίζεται από τον Καραμανλή ο Σαμαράς .


Περισσότερο επικριτικός από κάθε άλλη φορά για τα πεπραγμένα της εξαετίας Καραμανλή εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς το Σαββατοκύριακο. Καταλόγισε «διαχειριστικό κυβερνητισμό» στις κυβερνήσεις του προκατόχου ενώ έστειλε και αυστηρό εσωκομματικό μήνυμα: «Οσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα».

Κατά την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το πρωί της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς σημείωσε:

«Το Κόμμα μας συνέρχεται από μια πρόσφατη βαριά ήττα. Σε μια εποχή που η Ελλάδα δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση - Οικονομική και Κοινωνική - είδαμε τα λάθη μας, κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας! Όσοι με την συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του, δεν έχουν θέση στο κόμμα μας.
Ίσως, το σημαντικότερο λάθος μας είναι ότι, ως κυβέρνηση, δεν αλλάξαμε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ που σήμερα και πάλι προσπαθεί να διασώσει το σύστημά του. Ένα σύστημα που αντί να δώσει «ανάσες» στην αγορά, που αντί να τονώσει την οικονομία, για να μειώσει το έλλειμμα, άφησε την Οικονομία να πέσει σε βαθιά ύφεση. Κι όσο αργεί να πάρει τονωτικά μέτρα, τόσο πιο βαθιά θα γίνεται η ύφεση.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί σήμερα να ρίξει τις ευθύνες των δικών του λαθών στη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε, βέβαια κι εμείς ευθύνες... Αλλά το σύστημα που διένειμε δανεικά δεν το φτιάξαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ το δημιούργησε. Την υπερχρέωση της Ελλάδας δεν τη προκαλέσαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να ευθύνεται που δεν άλλαξε το σύστημα αυτό όταν της δόθηκε η ευκαιρία. Αλλά τα spreads δεν εκτινάχθηκαν στις μέρες μας. Εκτινάχθηκαν επί ΠΑΣΟΚ από την απίστευτη ολιγωρία του. Ο δημόσιος δανεισμός με πάνω από 6% επιτόκιο δεν έγινε επί των ημερών μας.

Βαλτώσαμε σε διαχειριστικές λογικές

Σε άλλο σημείο της ομμιλίας του ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Η ΟΝΝΕΔ θα είναι και «ξυπνητήρι» για το Κόμμα, όταν αυτό βαλτώνει σε διαχειριστικές λογικές!

Και να ξέρετε: Μέσα από τη συστηματική εκπαίδευση στελεχών θα καταπολεμήσουμε και θα νικήσουμε το μεγάλο εχθρό της Νέας Δημοκρατίας που μετέτρεψε, όταν έγινε κυβέρνηση, τη δύναμή της σε διαχειριστικό κυβερνητισμό».

Χθες, στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του στη Χαλκίδα ο κ. Σαμαράς έκανε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση («Τα έκανε μούσκεμα και αντί να προσπαθήσει να βρει λύσεις στα προβλήματα που κυρίως η ίδια δημιούργησε, ρίχνει όλο το φταίξιμο στη ΝΔ») αλλά από την ομιλία του δεν έλειψαν οι ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής:

Η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε το σύστημα ΠΑΣΟΚ που κληρονόμησε, είπε. Και έχει επίσης ευθύνη για την ήπια προσαρμογή των πρώτων τριών χρόνων της διακυβέρνησής της, που ήταν πολύ ήπια και δεν ήταν προσαρμογή. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν διαχρονικά ένα μοντέλο, το οποίο στηρίχθηκε σε δανεικά και σε αναδιανομή πελατειακών σχέσεων, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΝΔ όταν ήρθε στην εξουσία το 2004, αντί να αλλάξει αυτό το σύστημα, το διαχειρίστηκε. "Είναι αλήθεια ότι κάποιοι δικοί μας συμβιβάστηκαν με το μοντέλο αυτό, ενώ είχαν εκλεγεί για να το αλλάξουν. Η ΝΔ φταίει που δεν τα άλλαξε όλα, όταν είχε την ευκαιρία", ανέφερε.

Αυτοκάθαρση

Τόνισε ότι η ΝΔ δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της: "Κάνουμε και θα κάνουμε όπου και όσο χρειαστεί την αυτοκάθαρσή μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν φοβόμαστε τίποτε. Ολα στο φως, και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Δεν καλύπτουμε κανέναν και όταν λέμε κανέναν, εννοούμε κανέναν. Θέλουμε να βγει όλη η αλήθεια στο φως".

Και ασκήσεις θάρρους για ΟΝΝΕΔίτες

«Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι νιώθω σήμερα που βρίσκομαι εδώ, ανάμεσά σας. Από δω ξεκίνησα, από την ΟΝΝΕΔ, πριν τριάντα τρία χρόνια. Όταν η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή θεμελίωνε τη Δημοκρατία στη χώρα και έβαζε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αλλά στα Πανεπιστήμια δεν μπορούσαμε να περάσουμε ούτε απ’ έξω! Γιατί στη νεολαία κυριαρχούσαν τότε η αριστερές ιδέες, και ο αριστερός φανατισμός». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιολία του ο Αντώνης Σαμαράς που μίλησε στο συναίσθημα των ΟΝΝΕδιτών καλώντας τους να δώσουν τέλος στην εσωστρέφεια:

«Υποταγή στην ιδεολογική τρομοκρατία των αντιπάλων μας και στον ξύλινο και στρογγυλεμένο πολιτικό λόγο; Ποτέ ξανά! Γιατί ήταν η ΝΔ που στερέωσε της Δημοκρατία στην Ελλάδα. Ήταν η ΝΔ που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Κι όμως, επί χρόνια πάσχαμε από «ενοχικά πλέγματα». Είναι ύψιστη ανάγκη, είναι πρωταρχικό καθήκον να απενοχοποιήσουμε την παράταξή μας από τέτοια πλέγματα. Μαζί θα το πετύχουμε. Μέχρι τώρα πολλές φορές σαν κόμμα πέσαμε στο λάθος να μην λέμε τη γνώμη μας από φόβο μη μας? «κακοχαρακτηρίσουν». Εκπροσωπούμε τα βαθύτερα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες του λαού μας. Και φοβόμασταν να τις εκφράσουμε. Αυτό σταματάει. Ποτέ ξανά!
(πηγή Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου