Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Μαλλιά-κουβάρια στα... Μάλια ! "Η Ελλάδα χώρα που όλα επιτρέπονται", αυτό πιστεύουν οι ξένοι !

Πηγαίνουν στα Μάλια της Κρήτης για να γίνουν «μαλλιά-κουβάρια». Η νυχτερινή διασκέδαση της περιοχής όπου «όλα επιτρέπονται» είναι ο συχνότερος λόγος που επιλέγουν για τις διακοπές τους τα Μάλια της Κρήτης οι συχνότεροι επισκέπτες της, δηλαδή νεαροί άγγλοι και γερμανοί τουρίστες 18-30 ετών.

Διπλάσιος αριθμός άγγλων τουριστών έναντι των Γερμανών επιλέγουν τα Μάλια με κριτήριο τη νυχτερινή διασκέδασή τους, για την οποία καταφθάνουν οι 9 στους 10, ενώ το κλίμα της περιοχής αποτελεί για αυτούς δευτερεύον κριτήριο. Αντίθετα, 7 στους 10 Γερμανούς δηλώνουν ότι έρχονται για διακοπές στα Μάλια πρωτίστως για το κλίμα, ενώ λίγο λιγότερο από τους μισούς απαντούν ότι έρχονται για τη νυχτερινή διασκέδαση.

Αλκοόλ, βία και σεξ

Τα Εγγλεζάκια αν και ενδιαφέρονται λιγότερο για τις κλιματικές συνθήκες από τους Γερμανούς, δεν αδιαφορούν καθόλου για το «κλίμα» της διασκέδασης το οποίο είναι αρκετά εκρηκτικό μείγμα από μέθη, βία και σεξ.

Οι τρεις στους τέσσερις Αγγλους που ρωτήθηκαν αναφέρουν πως μέθυσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στα Μάλια, το 28% δηλώνει ότι συμμετείχε σε λεκτικό διαπληκτισμό, το 20% αναφέρει ότι δέχτηκε σωματικές ή λεκτικές απειλές, το 19% παρενοχλήθηκε σεξουαλικά και το 13% τραυματίστηκε σε ατύχημα. Αντίθετα οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι στις διακοπές τους, αφού μόνο ο ένας στους 7 ανέφερε μέθη, ενώ λιγότεροι από 1 στους 10 συμμετείχε αντίστοιχα σε λεκτικό διαπληκτισμό, είχε δεχτεί απειλές, σεξουαλική παρενόχληση και είχε τραυματιστεί σε ατύχημα.

Ανάμειξη σε συμπλοκές αναφέρει το 7% των άγγλων και το 2,5% των γερμανών τουριστών.

Οι απαντήσεις αυτές δόθηκαν για λογαριασμό επιτόπιας έρευνας, στο πλαίσιο ευρύτερης ευρωπαϊκής «Τουρισμός, διασκέδαση και βία» που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2009, κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Την ευθύνη για την Ελλάδα έχει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αννα Κοκκέβη με τη συμμετοχή των συνεργατών της κοινωνιολόγων Αθανάσιου Στάμου και Ιωάννας Σιάμου.

Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου από 781 βρετανούς και 301 γερμανούς τουρίστες 16-30 ετών κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, από παρατηρήσεις των ίδιων των ερευνητών στους χώρους διασκέδασης και τρίτον από συνεντεύξεις με επαγγελματίες και άλλα πρόσωπα που λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας είναι γνώστες του θέματος.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης δείχνουν ότι η είσοδος είναι ελεύθερη σε αυτά και παρά τις επιγραφές για την απαγόρευση εισόδου ανηλίκων, δεν γίνεται σχετικός έλεγχος.

Η κατανάλωση αλκοόλ, ο χορός, το φλερτ, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν χαρακτηριστικές συμπεριφορές των πελατών. Επεισόδια βίας και επιθετικότητας παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στο δρόμο, αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους. Το κόστος αγοράς ενός ποτού ήταν 5 ευρώ, ενώ προσφερόταν ένα δεύτερο δωρεάν. Επίσης, ελάχιστα κέντρα διέθεταν μέσα ελέγχου του θορύβου.

«Ολα επιτρέπονται»

Τα «πρόσωπα-κλειδιά» τους ανέφεραν ότι τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούνται στην περιοχή (μέθη, βία, κλοπές, τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξ σε δημόσιους χώρους, κυκλοφορία «εν αδαμιαία περιβολή») οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εμπλέκονται σ' αυτά περισσότερο οι Αγγλοι, 18-25 ετών. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στα Μάλια αποδίδεται στα ταξιδιωτικά γραφεία, με τα οποία «διαφημίζεται» η περιοχή ως τόπος με φθηνό αλκοόλ, στον οποίο κυριαρχεί η νυχτερινή διασκέδαση και όπου όλα επιτρέπονται.

Οι επιστήμονες, στα συμπεράσματά τους επισημαίνουν ότι η νυχτερινή διασκέδαση των νέων συνδυάζεται όλο και περισσότερο στη σημερινή κοινωνία με την κατανάλωση αλκοόλ και με μεγαλύτερη ένταση στους τόπους τους οποίους οι νεαροί τουρίστες επιλέγουν για τις διακοπές τους.

«Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και ασφάλεια της βίαιης συμπεριφοράς καθώς και άλλων μορφών συμπεριφοράς που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως τα ατυχήματα, το σεξ χωρίς προφυλάξεις κ.λπ. απασχολούν όλο και περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες και τους χαράσσοντες πολιτική. Η πρόληψη παρόμοιων φαινομένων στους νέους προϋποθέτει την τεκμηριωμένη γνώση της έκτασης του φαινομένου, της μορφής τους και το συνθηκών που το τροφοδοτούν. Αυτός είναι και ο σκοπός της έρευνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου