Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ, εξείγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ανακοίνωσε τις περικοπές της τάξης του 30% στο δώρο Πάσχα, 30% στο θερινό επίδομα αδείας και 30% στο δώρο των Χριστουγέννων. Ολες οι μειώσεις σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν αποκλειστικά στους εργαζομένους του Δημοσίου τομέα και στις ΔΕΚΟ και όχι στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Σε δύο κατευθύνσεις κινούνται τα μέτρα για την εξασφάλιση πρόσθετων εσόδων ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Τα 2,4 δισ. προέρχονται από την αύξηση των εσόδων, το 1,7 δισ. από τις περικοπές των δαπανών και τα 700 εκ. από περικοπή δημοσίων επενδύσεων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης:

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Στόχος η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Δεν επηρεάζεται η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.
- Αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, τσιγάρα και αλκοολούχα ποτά, σε πετρέλαιο, είδη πολυτελείας. Στα τσιγάρα και ποτά η φορολόγηση είναι 20%. Αύξηση του ειδικού φόρου καύσιμα: Η βενζίνη επιβαρύνεται με 8 λεπτά το λίτρο και με 3 λεπτά το πετρέλαιο κίνησης. Επιβολή φόρου πολυτελείας έως και 36% σε είδη, όπως πίνακες ζωγραφικής, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή.
- Έκτακτη εισφορά 1% για όσους έχουν εισόδημα άνω του 100.000 ευρώ και φορολόγηση 45%.
- Αύξηση ειδικού τέλους ταξινόμησης για οχήματα άνω των 1.600 κ.ε κατά 25%.
- Αύξηση φορολογίας στο 15% των offshore εταιρειών
- Φόρος 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκ. ευρώ

Κάθε έσοδο από την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ και από τις νέες άδειες θα διατεθούν για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Για το Δημόσιο τομέα αναστέλλονται οι προσλήψεις το 2010 με εξαίρεση τους τομείς Παιδείας, Υγείας, ενώ θα ισχύει 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

- Παγώνει συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δεν θα υπάρξει περικοπή επιδομάτων στους συνταξιούχους
- Περιορίζονται κατά 500 εκατ. ευρώ οι δημόσιες επενδύσεις και μειώνονται δαπάνες και πιστώσεις συνολικά 200 εκατ. ευρώ.
- Μπαίνει στοπ στα μπόνους και στις υπερωρίες.
- Ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%.
- Ενεργοποίηση σχεδίου είσπραξης για τα ληξιπρόθεσμα με δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με κατάσχεση και πλειστηριασμό των περιουσιακών τους στοιχείων σε περίπτωση μη ανταπόκρισης.
Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίου, ενώ έπεται σειρά επαφών του κ. Παπανδρέου με συνδικαλιστικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου