Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΩΑΡΙΩΝ !


ΕΔΑΔ: Δικαίωση για υπόθεση εμπορίας ωαρίων


Μία γυναίκα στη Ρουμανία κέρδισε τη δικαστική μάχη, σε μια υπόθεση χωρίς προηγούμενο, κατά του ρουμανικού κράτους, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Η Ντιάνε Κνεχτ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ και υποχρέωσε το κράτος να της επιστρέψει 16 ωάρια, που είχε φυλάξει σε κλινική του Βουκουρεστίου, προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει μελλοντικά για να τεκνοποιήσει.

Η γυναίκα γέννησε πέρσι με τεχνητή γονιμοποίηση και αποφάσισε να αφήσει τα υπόλοιπα 16 έμβρυα στην κλινική Sabyc για να διατηρηθούν για μετέπειτα, όταν θα αποφάσιζε να κάνει δεύτερο παιδί. Η συγκεκριμένη κλινική, ωστόσο, έπαψε να λειτουργεί, λόγω υποψιών για παράνομο εμπόριο ωαρίων. Στο πλαίσιο, μάλιστα, των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρμόδιες αρχές, τα ωάρια 250 ασθενών, τα οποία φυλάσσονταν στην κλινική γονιμότητας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές προσπάθειες σύλληψης, κατασχέθηκαν με εισαγγελική εντολή.


Προς το παρόν, τα ωάρια αυτά φυλάσσονται στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής «Μίνα Μινοβίτσι», στο Βουκουρέστι.Φοβούμενη ότι, μπορεί να χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει δεύτερο παιδί, η γυναίκα ζήτησε από τους εισαγγελείς να τις επιτρέψουν να πάρει πίσω τα έμβρυα. Μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες, βρήκε μία κλινική στην πόλη Σιμπίου, οι γιατροί της οποίας προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν να μεταφέρει τα έμβρυα και να τα διατηρήσει. Όμως, οι προσπάθειες της κ. Κνεχτ να πάρει πίσω τα ωάριά της "προσέκρουσαν" σε διάφορους κρατικούς οργανισμούς, μεταξύ αυτών η εισαγγελία, η Εθνική Υπηρεσία Μεταμοσχεύσεων και το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής, το οποίο προέβαλε διάφορους λόγους για να την αποτρέψει να πετύχει το στόχο της.


Επτά άνθρωποι ανακρίνονται σχετικά με το σκάνδαλο «Sabyc» και όλοι φέρονται να εμπλέκονται σε εμπόριο ωαρίων. Οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι, ο Χάρι Μιρονέσκου, διευθυντής της κλινικής, εισέπραττε 3.500 ευρώ για κάθε γονιμοποίηση, σύμφωνα με καταθέσεις ασθενών. Πολλές από τις γυναίκες που κατέφυγαν στην κλινική για να αποκτήσουν παιδί ήταν από το Ισραήλ και επέλεξαν τη Ρουμανία, επειδή στη χώρα τους, η διαδικασία είναι παράνομη, δήλωσαν οι ανακριτές.


Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι, ο κ. Μιρονέσκου και οι έξι συνεργάτες του αποκόμισαν πολλά χρήματα.Μεταξύ των υπόπτων είναι ο Βίκτορ Ζότα, πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταμοσχεύσεων. Η κλινική έκλεισε με αίτημα της εισαγγελίας, που έχει λόγους να πιστεύει ότι, η διαδικασία ήταν παράνομη.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Ι. Ράντου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου