Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ιερώνυμος: «Ζω μακριά από χλιδή με μισθό 2.300 ευρώ»

«Ο αρχιεπίσκοπος τί νομίζετε ότι παίρνει στην Ελλάδα; 2.300 ευρώ. Τί χλιδή μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος με 2.300 ευρώ; Όταν κατέβω τώρα κάτω, δέκα άνθρωποι θα περιμένουν να τους δώσω κάτι. Ένα βοήθημα. Μπορώ να το αρνηθώ;». Με τα λόγια αυτά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκάλυψε την προσωπική του μισθοδοσία σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Tα Νέα», ενώ επιπλέον αποποιήθηκε τις κατηγορίες που ακούγονται για ιεράρχες που ζουν στην χλιδή.

Ωστόσο, παρέμεινε σταθερός στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουχίας, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να γίνεται επί των καθαρών εσόδων. Κάλεσε την Πολιτεία σε έναν ειλικρινή διάλογο που θα ανοίξει και το θέμα της αποδέσμευσης των εκκλησιαστικών ακινήτων που χρησιμοποιούνται από το Δημόσιο, ενώ διευκρίνισε: «Το θέμα του αμύθητου θησαυρού της Εκκλησίας είναι παραμύθι».

Η επίσημη θέση της Εκκλησίας είναι ότι δεν πρέπει να γίνει η φορολόγηση στο μέγεθος που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση γιατί τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για την διατήρηση του φιλανθρωπικού της έργου, για το οποίο μόνο το 2009 η Εκκλησία υπολογίζει ότι δαπανήθηκε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς λειτουργεί ανά την χώρα περί τα 750 ιδρύματα Πρόνοιας.

Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος άσκησε έντονο κριτική σε μερίδα ιερωμένων που αρέσκονται σε... τηλεοπτικές κορώνες εθνικοφροσύνης. «Όλους τους ιεράρχες μας απασχολούν και μας πονούν τα εθνικά θέματα. Λιγότερο ή περισσότερο πατριώτες δεν δέχομαι ότι υπάρχουν. Και ο πατριωτισμός του καθένα δε φαίνεται ούτε με τον αριθμό των λέξεων που λέει ούτε με την ένταση της φωνής του», τονίζει στα «Νέα» ο αρχιεπίσκοπος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ιερώνυμος έχει παραχωρήσει και τηλεοπτική συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί από την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» του Mega το βράδυ της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου