Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΔΑΝΕΙΟ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕΠ .

Χρηματοδότηση 1,5-2 δισ. ευρώ με την οποία θα καλυφθεί η εθνική συμμετοχή στο νέο κοινοτικό πακέτο (ΕΣΠΑ) διαπραγματεύεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Ετοιμος να στηρίξει τη ρευστότητα, αν αυτό ζητηθεί, δηλώνει ο Πλούταρχος Σακελλάρης της ΕΤΕπ.
Οι επαφές των δύο πλευρών έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το δάνειο θα έχει διάρκεια πάνω από 20 έτη και το επιτόκιό του υπολογίζεται κατά 2,5% χαμηλότερο από αυτό με το οποίο σήμερα δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο.

Το μεγάλο «ατού» όμως του συγκεκριμένου δανείου είναι άλλο. Αν επιλεχθούν τα σωστά έργα μπορεί να συμβάλει πολύ στη μείωση του ελλείμματος, αν όχι ισόποσα τουλάχιστο κατά 1 δισ. ευρώ: με την εκταμίευσή του από την ΕΤΕπ εγγράφεται στο χρέος, ενώ το έλλειμμα θα βαρύνεται μόνον από τις «δόσεις» και από τις δαπάνες για έργα, οι οποίες μπορούν όμως να γίνουν το 2011 ή το 2012.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ χθες σε συνέντευξη που έδωσε στην Αθήνα επισήμανε ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει και με άλλους τρόπους τη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, αν αυτό της ζητηθεί, συνάπτοντας νέες συμφωνίες χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω τραπεζών αλλά και μετέχοντας σε συμπράξεις με ιδιώτες και σε άλλα ιδιωτικά έργα.

Προωθούνται πιστώσεις 100 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείο Κεφαλαίου JEREMIE. Αρμόδιο είναι στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομίας που θα προκηρύξει πρόγραμμα 45 εκατ. ευρώ για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν το πολύ 36 μήνες.

Θα χορηγεί δάνεια έως 100.000 ευρώ, διάρκειας 2-5 ετών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης. Σύντομα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα διανείμουν τα δάνεια. Παράλληλα προωθούνται άλλα δύο προγράμματα μικροπιστώσεων και συμμετοχών σε ίδια κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου