Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΣΤΟ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ .

Στα 971 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2009 (μειωμένα κατά 37%). Μετά την έκτακτη φορολογική εισφορά, τα κέρδη φτάνουν στα 923 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕ πέτυχε ρυθμό πιστωτικής επέκτασης πέρυσι 10%, χορηγώντας 3 δισ. ευρώ σε νέα στεγαστικά (αντιπροσωπεύουν το 38% των συνολικών εκταμιεύσεων της αγοράς). Οι χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ήταν 1,7δισ. ευρώ και αφορούν 18.000 επιχειρήσεις (το 34% στο σύνολο του προγράμματος).

Τα καταναλωτικά δάνεια εμφάνισαν 10% άνοδο σε ετήσια βάση, ενώ τα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις κατά 6%. Επίσης οι καταθέσεις σημείωσαν άνοδο 3%.

Τα δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνονται στο 97% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,4%.

Στην ανακοίνωση της ΕΤΕ τονίζεται ότι τα αποτελέσματα επιβαρύνονται από τις αυξημένες προβλέψεις συνολικού ύψους 1,057 δισ.ευρώ και τις απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ομολόγων και μετοχών συνολικού ύψους 238 εκατ. (οι συσσωρευμένες προβλέψεις προσεγγίζουν ήδη τα 2,5 δισ. ευρώ).
Τα οργανικά κέρδη (προ προβλέψεων και φόρων) σημείωσαν άνοδο 2% στα 2,6 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη στην Ελλάδα ανήλθαν στα 398 εκατ. (-57% σε σχέση με το 2008). Αντίθετα τα καθαρά κέρδη της Finansbank έφτασαν στα 425 εκατ. ευρώ (+14%), αντιπροσωπεύοντας το 46% των κερδών του ομίλου. Τα κέρδη από το δίκτυο της ΝΑ Ευρώπης προσέγγισαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (Tier I) διαμορφώνεται στο 11,3%, και "η Εθνική κατατάσσεται στις ισχυρότερες κεφαλαιακά τράπεζες της Ευρώπης".

Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 8,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,5δισ. έναντι του 2008.

Το "πράσινο φως" έδωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σύσταση θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα ακινήτων. Πρόκειται για την "Εθνική Πανγαία Α.Ε. Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία".

Αναχρηματοδοτήσεις δανείων, συγκράτηση των δαπανών και αξιοποίηση της δυναμικής του Ομίλου

"Οι δράσεις μας θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων, στη συγκράτηση των δαπανών, στην αξιοποίηση της δυναμικής του Ομίλου στο διεθνές επίπεδο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης, υπογραμμίζοντας ότι "οι θυγατρικές εταιρείες μας στη ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του Ομίλου την τελευταία δεκαετία και σε αυτήν την πολιτική θα επιμείνουμε με συνέπεια, ώστε ο Ομιλος να παραμείνει η κορυφαία τραπεζική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή".

Χαρακτηρίζει "τολμηρό" το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημειώνοντας: Εχουμε υποχρέωση τα "αυστηρά και γενναία" μέτρα να υλοποιηθούν, να εφαρμοστούν χωρίς καθυστερήσεις και εκπτώσεις, ώστε να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από τα βάρη και τα χρέη του παρελθόντος.
(πηγή Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου