Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ "ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ" ΤΗΣ DEUTSCHE BANK κ. ΑΚΕΡΜΑΝ


Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Ομως «προπομπό» των εξελίξεων αποτέλεσε η αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Γ. Ακερμαν. Ο Γερμανός τραπεζίτης συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αποστολή Ακερμαν στην Αθήνα, η γερμανική έκδοση των Financial Times «τορπίλιζε» την όλη προσπάθεια, καθώς με δημοσίευμά της επέμενε ότι «οι γερμανικές τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στα ελληνικά ομόλογα».


Η επίσκεψη Ακερμαν στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να επισφραγίσει την επίτευξη κάποιας συμφωνίας της γερμανικής τράπεζας για την αγορά ελληνικών ομολόγων σημαντικής αξίας. Ανάλογη «επικοινωνιακή προσέγγιση» που είχε επιχειρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν με τους Κινέζους -με τη μεσολάβηση της Goldman Sachs- οδήγησε στα γνωστά οικτρά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός τραπεζίτης στις αποσκευές του κομίζει ένα σχέδιο για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους και όχι επιταγές με ευρώ για ν' ανακουφίσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν η Deutcshe να συμβάλει, προκειμένου η επικείμενη δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων να μην οδηγήσει σε εκτίναξη των επιτοκίων. Οσον αφορά το πολιτικό σκέλος της επίσκεψης Ακερμαν, έχει σημασία να αναφερθεί ότι φήμες ήθελαν το όλο εγχείρημα να οργανώθηκε με ενέργειες του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και όχι από τις υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικών.


Πάντως, ο ίδιος ο Γερμανός τραπεζίτης είχε δηλώσει στις 5 Φεβρουαρίου ότι η τράπεζα που εκπροσωπεί δεν διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της σημαντικές θέσεις σε ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, εκπρόσωπος της ίδιας της τράπεζας μόλις πριν από μία εβδομάδα δήλωσε ότι δεν αποτελεί τμήμα της επενδυτικής της στρατηγικής η αγορά κρατικών ομολόγων, γενικώς. Διαβεβαίωσε δε ότι η στρατηγική αυτή δεν πρόκειται αλλάξει, γεγονός που απομένει να αποδειχτεί κατά πόσο θα τηρηθεί και στην περίπτωση της Ελλάδας. Ωστόσο, η Deutsche Bank ήταν μία από τις τράπεζες που πριν από ένα μήνα είχαν συμμετάσχει στην έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου.


Σύμφωνα τώρα με το δημοσίευμα των «FT», οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, όπως η Deutsche Postbank, Eurohypo και Hypo Real Estate, εμφανίζονται απρόθυμες να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, γεγονός που προκαλεί προσκόμματα στην αναχρηματοδότηση του μεγάλου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας. Οι τράπεζες αυτές διαθέτουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικά ομόλογα αξίας άνω των 14 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου