Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝ ΔΕΝ...


ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΣΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ «ΔΙΑΜΟΝΗ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ…

Μέχρι σήμερα, στα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών πάντα, γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα είχε στηθεί μια βιομηχανία παράνομων συνταξιοδοτήσεων, ως επί το πλείστον αναπηρικές, όπου με λίγα χρόνια ασφάλισης, δύο - τρία, ελάμβαναν Ευρωπαίοι πολίτες, κυρίως Βούλγαροι. Τρελός χορός, πολλά λεφτά..!

Η μηχανή αυτή δε θα μπορούσε να στηθεί και να σταθεί αν δεν συμμετείχαν οι ιατροί των υγειονομικών επιτροπών του ΙΚΑ, οι διοικητικοί υπάλληλοι και διάφοροι δικηγόροι και ασφαλιστές που περιτριγυρίζουν τον ασφαλιστικό οργανισμό και τους ασφαλισμένους του ως επίδοξοι σωτήρες – βαμπίρ.(Κάτι ανάλογο συμβαίνει και για τις εκδόσεις «πρασίνων» καρτών ή κάρτα παραμονής των οικονομικών μεταναστών).

Για αυτή την κατάσταση και τα ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά αναπηριών που παρουσιάζονται σε διάφορους νομούς της χώρας, (από παλιότερο ρεπορτάζ καναλιού σε χωριό της βορείου Ελλάδας από τους 300 κατοίκους οι 280 παίρνουν αναπηρική σύνταξη !), ενημερώθηκε η Ε. Ε. από πενταετίας, υπό το φόβο της οποίας ο τότε Υπουργός Απασχόλησης κ. Τσιτουρίδης είχε διατάξει σχετική έρευνα σε 4 νομούς η οποία, όμως, δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα. Ως συνήθως !

Σε μια προσπάθεια της η κυβέρνηση σήμερα, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε ότι για να δικαιούται Ευρωπαίος πολίτης, υπήκοος άλλου κράτους μέλους, σύνταξη από Ελληνικό ασφαλιστικό φορέα, πρέπει να έχει πέντε (5) έτη «διαμονής» στη χώρα. Επειδή, προφανώς, οι ειδικοί της Κυβέρνησης είναι «ανίδεοι» και άσχετοι με το «άθλημα» θα πρέπει να τους επιστήσουμε την προσοχή λίγο περισσότερο στις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες και κυρίως στον κανονισμό 883/2004 που έρχεται.

Εάν η διατύπωση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από την Ελλάδα, για υπηκόους Ευρωπαίους, αλλά και ανιθαγενείς και τρίτων χωρών, έχει να κάνει ή αναφέρει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη «διαμονή» τότε, όλος ο σχετικός νόμος κινδυνεύει να ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο με σωρεία αποφάσεών του δεν επιτρέπει καμία διάκριση για λόγους ιθαγένειας, κατοικίας και διαμονής. Μάλιστα, ο νέος κανονισμός το αναφέρει πολλάκις ως την κυρίαρχη ασκούμενη πολιτική συντονισμού των Εθνικών συστημάτων κοινωνικής πολιτικής.

Αν θέλουνε οι «αρμόδιοι» του Υπουργείου Εργασίας να χτυπήσουν το φαινόμενο αυτό, των παρανόμων συνταξιοδοτήσεων με την αγαστή συνεργασία επί χρήμασι των ιατρών του ΙΚΑ, θα πρέπει να εξαφανίσουν παντελώς την ύπαρξη ακόμα και του όρου «διαμονή» από το προωθούμενο νομοσχέδιο. Η, σαφώς πιο λογική και νομικά ισχυρή θέση είναι, καθιέρωση του όρου εκπλήρωσης της πενταετούς εισφοράς, (πέντε έτη ένσημα), στον ασφαλιστικό φορέα για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτός ο όρος ισχύει σήμερα και στη Γερμανία.

Είναι απαραίτητο δηλαδή να εξαλειφθεί ο όρος «διαμονή» και να συσχετισθεί η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με την εκπλήρωση εισφορών συγκεκριμένων ασφαλιστικών περιόδων π.χ. πέντε έτη ένσημα. Σε αντίθετη περίπτωση για πολλοστή φορά θα εκτεθούμε με τις γελοιότητες μας στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου