Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ ! ! !


(παραφράζοντας την περίφημη φράση του Μεγάλου Έλληνα πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη)

Οι εφοριακοί ανακοίνωσαν για τις 4 και 5 Φεβρουαρίου πανελλαδικές απεργίες με βασικό τους αίτημα να μην αποδεχτούν μειώσεις μισθών, (μικτών), πάνω από 8%. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με μηνιαίο μισθό που ξεπερνά μικτά τα 2000 ευρώ και παραβλέποντας το πιο σημαντικό όλων, ότι η μεγάλη πλειονότητα των υπαλλήλων του Κράτους αμείβεται με ποσά που είναι πολλαπλάσια των μισθών του ιδιωτικού τομέα και του «βασικού μισθού». Στο χορό των αντιδράσεων αναμένεται να μπουν και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι του δημοσίου δείχνοντας τα δόντια τους στην Κυβέρνηση.

Η παραδοχή ότι στην Ελλάδα εργάζονται στο Δημόσιο υπάλληλοι που είναι «άεργοι», άνευ έργου, που ξεπερνούν σε σύνολο τους δημόσιους υπαλλήλους της Αγγλίας και της Γαλλίας ξέχωρα. Η μείωση, λοιπόν, «δαπανών» που ζητούν οι Ευρωπαίοι και οι διεθνείς αγορές δεν είναι κενού περιεχομένου. Άλλωστε, οι μισθοί μαζί με τα «επιδόματα» που λαμβάνουν οι έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι, αναλογικά με το κόστος ζωής, τους κατατάσσουν στους καλύτερα αμειβόμενους πολίτες της Ευρωζώνης. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται απόλυτα από τον πιο βασικό δείκτη ευημερίας του βιοτικού επιπέδου, την ιδιοκατοίκηση και το γεγονός ότι ο δείκτης ιδιοκτητών, ακόμα και εξοχικής –δευτέρας- κατοικίας, στη χώρα μας είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης.

Το μοντέλο μείωσης μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους που μας προτείνουν ως το ιδανικό, αυτό της Ιρλανδίας, σίγουρα δεν αποτελεί πανάκεια αλλά, σε μια οικονομία σαν την Ελληνική, με τα χρόνια δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τη διαφθορά του δημοσίου και τους υπαλλήλους που «πλουτίζουν» καταχρώμενοι το Κράτος και τον πολίτη, θα ήταν μια καλή λύση. Σε τελική ανάλυση μια διαπίστωση που εκφέρεται συνεχώς από τον κόσμο του ιδιωτικού τομέα είναι ότι αυτοί, οι πρώτοι, «πληρώνουν» συνεχώς όλους τους αργόσχολους του Δημοσίου. Η μισή Ελλάδα, δηλαδή, συντηρεί την άλλη μισή !

Το θέμα είναι, όμως, πόσο αποφασισμένη είναι η Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει και να επιβάλει σκληρές αποφάσεις και μέτρα σε πείσμα πολλών κοινωνικών ομάδων. Κι επειδή, κατά πάσα πιθανότητα, η Κυβέρνηση δεν θα «μπορέσει» και δεν θα «θελήσει» να συγκρουστεί άμεσα με τις ομάδες των υπαλλήλων του Δημοσίου μάλλον, θα επιλεχθεί το «σενάριο επιβολής» μέτρων από έξω λόγω καταστάσεως «εκτάκτου ανάγκης».

Στα πλαίσια αυτά, το πιο πιθανό σενάριο είναι να κηρύξει το Κράτος «Στάση πληρωμής», έστω και για το ελάχιστο χρονικό διάστημα, π.χ. δύο-τρείς εβδομάδες, ούτως ώστε να «επιβληθούν» τα «αναγκαία» μέτρα. Και τότε οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου θα είναι της τάξεως του 20 με 30% σε πρώτη φάση, κάτι που από την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας είναι αναγκαίο από τώρα. Όσο αργούν οι «κοινωνικές ομάδες» του δημοσίου να αντιληφθούν και να συναινέσουν σε αυτές τις μειώσεις δαπανών, όπως οι συνάδελφοί τους Ιρλανδοί, τόσο πιο βαρύς θα είναι ο Πέλεκυς αργότερα.
Κι όπως θα έλεγε ο Μάγος της διεθνούς διπλωματίας "Χάρυ Πότερ" Κίσσιγκερ: "..ο Ελληνικός λαός είναι ανυπάκουος και ατίθασος..γι' αυτό χρειάζεται να τον χτυπήσουμε στη γλώσσα, την κουλτούρα ,τη θρησκεία και την οικονομία του για να τον ΥΠΟΤΑΞΟΥΜΕ...!" .

ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ, ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.. Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ «ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ» ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε. Ε. ΣΚΛΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΜΕΤΡΩΝ… «ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ» !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου