Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ "ΖΑΛΟΓΓΟΥ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ..

ΟΑΕΔ.. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ;..

Από φέτος και μόνο για το 2010, με τις πιο μέτριες εκτιμήσεις, ο Υπουργός εξήγγειλε ότι η στρατιά των ανέργων στη χώρα μας θα φτάσει το 1 εκατομμύριο. Με άλλες εκτιμήσεις των ειδικών εργατολόγων της ΓΣΣΕ στη μέχρι τώρα ανεργία τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους θα προστεθούν 100 χιλ. άνεργοι.

Στο σημείο αυτό θα άξιζε μια ποιοτική ανάλυση των ανέργων που θα προστεθούν στους επίσημους δείκτες αυτής της επώδυνης και επίπονης καταστάσεως, της ανεργίας. Σήμερα, κατά κύριο λόγο, το μισό εκατομμύριο ανέργων απαρτίζεται στη χώρα μας από γυναίκες και νέους σε ηλικία ανθρώπους. Οι επίσημοι δε δείκτες της ανεργίας είναι ως επί τω πλείστον πολύ κατώτεροι της πραγματικής, όπως διαπιστώνουν φορείς και οργανώσεις των εργατών. Εφόσον, οι νέοι και οι γυναίκες πληρώνουν μέχρι σήμερα τις πολιτικές μείωσης του χρέους, για κάθε μονάδα που θα πρέπει να μειώνεται το χρέος η ανεργία θα ανεβαίνει περίπου κατά 50χιλ. ανέργους. Έτσι, δεν έχουν απομείνει και πολύ ακόμα νέοι και γυναίκες, ποσοστιαία, στην παραγωγική διαδικασία για να απολυθούν και να σηκώσουν το βάρος του νέου αυτού κύματος ανεργίας.

Αναμενόμενο είναι, λοιπόν, το νέο αυτό κύμα ανεργίας, που θα εκτοξεύσει σε ΕΝΑ εκατομμύριο ανέργους την ανεργία της χώρας και επισήμως, θα πλήξει κυρίως οικογενειάρχες με παιδιά και το εργατικό δυναμικό των ηλικιών από 35 και άνω. Οι ηλικίες αυτές, που είναι οι πιο παραγωγικές της χώρας αλλά, έχουν και τις περισσότερες υποχρεώσεις απέναντι σε τρίτους και τις οικογένειές τους, είναι αμφίβολο κατά πόσο θα αντέξουν την έξοδο από το εργασιακό περιβάλλον.

Είδαμε, με τρόμο και δέος, τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον μια δεκάδα περιπτώσεων ολόκληρων οικογενειών ανέργων που δεν άντεχαν πλέον τη φτώχεια και την εξαθλίωση, δε μπορούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απολύτως απαραίτητα, να αυτοκτονούν μαζικά. Να πηδούν από ταράτσες και να βάζουν τέρμα στις ζωές τους.. Μια πράξη απελπισίας που «δείχνει» έναν επικίνδυνο δρόμο «λύτρωσης»..

Αυτή η «νέα» γενιά ανέργων, της πιο παραγωγικής ηλικιακά τάξης, των οικογενειαρχών, που δε θα μπορούν πια να αγοράσουν το γάλα, το ψωμί, το πάμπερς, στα παιδιά τους, θα αποτελέσει το πιο «επικίνδυνο» και εκρηκτικό κομμάτι των ανέργων. Αυτή η κοινωνική ομάδα, που στα τέλη του έτους, θα απαρτίζεται από ΕΝΑ εκατομμύριο ανθρώπους, δεν θα είναι «εύκολη» στο να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών του χρόνου θα μοιάζουν σαν εκδρομή στο πάρκο μπροστά στη «μάνα – λύκαινα» και τον πατέρα που θα αγωνίζονται, όντας άνεργοι, να ταΐσουν τα παιδιά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου