Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΝ 8ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΧΤΕΣ.. Το πρώτο test για την ελληνική οικονομία.. Ο ρόλος της Γερμανίας στο δημόσιο χρέος μας .

Ολοκληρώθηκε εχτές η πώληση του πενταετούς ομολογιακού δανείου των έξι (6)δις ευρώ που εξέδωσε το Ελληνικό Κράτος . Η ζήτηση ανήλθε στα 25 δις ευρώ αλλά, τελικά, έγιναν δεκτά μόνο τα οχτώ (8) . Το ετήσιο επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 6,20% κάτι που σημαίνει ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2015 που θα λήξει το Ομόλογο, το Ελληνικό Κράτος θα κληθεί να πληρώσει 10,8 δις ευρώ, για την εξυπηρέτηση αυτού του Ομολόγου .

Δανεισθήκαμε, δηλαδή, με 500 εκ. τόκους περίπου ετησίως μόνο για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ιανουαρίου του 2010 .

Το θετικό της υπερκάλυψης του Ομολογιακού δανείου εχτές, ήταν ότι οι αγορές προσήλθαν στο κάλεσμα του Ελληνικού Δημοσίου αθρόα και συνεπώς, εκτός απροόπτου, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, κυρίως τους μήνες Απρίλιο – Μάιο που είναι και η κρίσιμη περίοδο αποπληρωμής χρεών τάξεως 22,5δις ευρώ.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της Ελληνικής Κυβέρνησης και πολιτικών που έχουν εκφράσει σχετική άποψη ότι, τα προβλήματα δανεισμού που αντιμετωπίζει η χώρα οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών . Αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από το συνδυασμό της υπερκαλύψεως της προσφοράς του Ομολόγου αλλά και του ύψους του επιτοκίου .

Το πιο σημαντικό, όμως, όλων είναι τελικά ποιά γραμμή θα τηρήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, (κυρίως η Γερμανία), απέναντι στην Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Εάν, τελικά, η πολιτική που επιλεχθεί είναι η «εθελουσία» έξοδος της χώρας μας από την ΟΝΕ τότε, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στον προσεχή δανεισμό μας . Αν από την άλλη επιλεχθεί η πολιτική «στήριξης» της χώρας μας από τους εταίρους μας, κάτι που ενισχύεται από την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, τότε δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους .

Σε κάθε περίπτωση η χώρα που θα κληθεί ουσιαστικά να αποφασίσει για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας φαίνεται να είναι η πανίσχυρη Γερμανία, μιας και αυτή έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης των αποφάσεων που λαμβάνονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από την ΕΚΤ .

Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να «θυμηθεί» η Ελληνική Κυβέρνηση το υποχρεωτικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Τράπεζα της Ελλάδος το 1940, όταν κατέσχεσε με τη μορφή δανείου όλο το χρυσό της Ελλάδας . Το δάνειο αυτό ανερχόταν το 1993 σε 8 τρις δραχμές και σήμερα με μέτριες εκτιμήσεις, ετήσιο επιτόκιο 3%, ξεπερνά το ποσό των 40 δις ευρώ . Η υποχρέωση αυτή προς τη χώρα μας δεν έγινε ποτέ «απαιτητή» από καμία ελληνική κυβέρνηση διότι, κανένας Έλληνας πολιτικός δεν τόλμησε να θέσει το θέμα στη «φίλη» και σύμμαχο Γερμανία .

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία έχει αποζημιώσει μέχρι σήμερα όλους τους θιγέντες από τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, η μόνη χώρα παγκοσμίως που δεν αποζημιώθηκε παραμένει η Ελλάδα . Ούτε οι αποζημιώσεις των πληγέντων – θυμάτων έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί αλλά και ούτε καν η υποχρέωση της Γερμανίας προς τη χώρα μας έχει εξοφληθεί για ένα δάνειο που συνήφθη το 1940 μεταξύ του Γερμανικού Κράτος, υπό την πίεση του Στρατού Κατοχής και, της Ελληνικής Κυβέρνηση της εποχής.
Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση καταφέρει να εισπράξει τις δανειακές αυτές υποχρεώσεις της Γερμανίας προς τη χώρα μας το δημόσιο χρέος θα πέσει κάτω από τα 260δις ευρώ και στο 93% περίπου ως ποσοστό του ΑΕΠ .

Μήπως το Ελληνικό Κράτος πρέπει να ξανασκεφθεί ποιοι είναι πραγματικά οι «φίλοι» κι οι «εχθροί» μας ; Ξέρετε τι λέει ο λαός για τον «..καλό, καλό που καταντά Μα..κας» . Μήπως μόνο εμείς είμαστε «Μακάκες» που εξοφλούμε ακόμα δάνεια από την Ελληνική Επανάσταση ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου